Brexit: Camera Comunelor amână votul asupra noului acord cu UE | VIDEO

Camera Comunelor din Marea Britanie a amînat votul asupra noului acord Brexit, renegociat de premierul Boris Johnson cu Uniunea Europeană.

După cinci ore de discuții – primele organizate în weekend din 1982 încoace – deputații au adoptat un amendament al parlamentarului independent Oliver Letwin.

Amendamentul „suspendă aprobarea înțelegerii negociate de premier pînă în momentul în care legea de retragere din Uniunea Europeană va fi adoptată”.

În acest fel, parlamentarii vor să preîntîmpine un așa-zis hard Brexit, ieșirea din Uniunea Europeană în lipsa unui acord.

Regatul ar trebui să părăsească Uniunea peste două săptămîni, la 31 octombrie.

Ca urmare a adoptării amendamentului Letwin, Guvernul a decis ca reprezentanții Partidului Conservator să părăsească sala de ședințe.

E de așteptat ca Executivul britanic să depună legea privind ieșirea din U.E. săptămîna viitoare.

Cel mai devreme, votul asupra ei ar putea avea loc marți.

Mii de persoane strînse în apropierea Parlamentului din Londra au salutat cu entuziasm rezultatul.

Manifestanții cer ca eventuala ieșire din Uniunea Europeană să fie supusă la vot în cadrul unui al doilea referendum pe această temă.

Boris Johnson: „Nu voi negocia o amînare”

Premierul Boris Johnson, aflat în conflict direct cu Legislativul și partizan al unei linii dure în relația cu Bruxelles-ul, s-a arătat neimpresionat.

„Cel mai bun lucru – pentru Regatul Unit și pentru Uniunea Europeană – este ca noi să plecăm, în baza acestui nou acord, pe 31 octombrie.

Nu voi negocia o amînare cu Uniunea Europeană”, a adăugat el.

Liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, a salutat rezultatul dezbaterii parlamentare.

Camera Comunelor a refuzat, în opinia sa, „să susțină înțelegerea promovată de premier” și s-a pronunțat în mod ferm „împotriva unei ieșiri bruște, fără acord, din Uniunea Europeană”.

Premierul trebuie acum să respecte legea. Nu mai poate invoca riscul unui Brexit fără acord ca să-i șantajeze pe deputați să voteze acordul lui păgubos„, a conchis Jeremy Corbyn.

Noul Acord Brexit e, în proporție de 95%, vechiul acord – cel negociat de predecesoarea lui Boris Johnson, Theresa May, și respins în repetate rînduri de Camera Comunelor.

Diferită e soluția referitoare la așa-numita chestiune irlandeză: acordul caută să evite instituirea unor controale vamale la granița dintre Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, și Republica Irlanda, stat membru al Uniunii Europene.

Cele două administrează în comun mai multe industrii și servicii, în baza acordului istoric de pace din 1998.

De asemenea, acordul instituie egalitatea de tratament între europenii care muncesc în Regat și britanicii plecați la lucru în Uniune.

Peste 400,000 de cetățeni români muncesc în Marea Britanie în prezent.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS