Premierul Boris Johnson: „Cei care pariază împotriva Marii Britanii vor rămîne-n fundul gol”

Brexit în 99 de zile sau mai devreme.

Iată promisiunea noului prim-ministru al Marii Britanii.

Boris Johnson a ajuns să ocupe acest post în urma demisiei doamnei Theresa May și a unui vot intern al Partidului Conservator.

În primul său discurs în calitate de premier, el s-a referit în termeni plastici la referendumul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, prevăzută să se producă pe 31 octombrie:

“Cei care pariază împotriva Marii Britanii vor rămîne-n fundul gol. O să recîștigăm încrederea în democrația noastră și vom ieși din Uniunea Europeană pe 31 octombrie – nici un <<dacă>>, nici un <<dar>>.

Vom ajunge la o altă înțelegere, una mai bună: parteneriatul nostru cu Europa se va baza pe comerț liber și pe sprijin reciproc.

Sînt absolut convins că, în 99 de zile, o s-o rezolvăm și pe asta. Dar știți ce? N-o să așteptăm 99 de zile” !

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Boris Johnson le-a promis cetățenilor europeni care lucrează deja în Marea Britanie că vor putea rămîne în Regatul Unit.

El a refuzat însă posibilitatea reinstituirii controalelor vamale la granița dintre Irlanda de Nord (parte a Regatului Unit) și Republica Irlanda, stat membru al Uniunii Europene – o soluție pe care a numit-o “nedemocratică”.

Posibilitatea „îndepărtată” a unui Brexit fără acord există încă, a recunoscut el.

“E esențial să ne pregătim pentru varianta în care Bruxelles-ul nu mai vrea să negocieze, caz în care vom fi obligați să plecăm fără un acord.

Nu ne dorim asta, dar e de bun-simț să ne pregătim. Și e cazul să ne concentrăm asupra oportunităților, nu a riscurilor”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Răspunsurile demnitarilor europeni de rang înalt au fost scurte.

Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene în relația cu Marea Britanie a spus că Bruxelles-ul e pregătit pentru un Brexit fără acord.

Iar președintele Consiliului European, Donald Tusk, a trimis o scrisoare de felicitare extrem de scurtă noului premier.

„În numele Consiliului European, aș vrea să vă felicit pentru numirea în funcția de prim-ministru al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Aștept cu nerăbdare să ne întîlnim pentru a discuta – în detaliu – despre cooperarea dintre noi”.

Deja, mai mulți miniștri au demisionat – printre ei, foarte influentul titluar de la finanțe, Philip Hammond, care a avertizat în mai multe rînduri asupra consecințelor unui Brexit fără acord.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS