Confidenţialitate

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași, reabilitată printr-un proiect al CJ Iași. Unii istorici critică modul în care s-au făcut lucrările | AUDIO

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași a fost reabilitată printr-un proiect al Consiliului Județean Iași. Ea va fi deschisă pentru public la începutul lunii viitoare, însă, unii istorici critică modul în care s-a făcut reabilitarea. E vorba – spun ei – mai degrabă de o modernizare care nu mai are nimic din farmecul bojdeucii de altădată.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În fotografiile publicate pe internet atrage atenția dușumeaua casei: „Probabil că este un lemn sau altceva care este vopsit destul de agresiv”, spune istoricul ieșean Vasile Cotiuga.

Apoi – curtea – amenajată în comunism ca un amfiteatru în care urmau să aibă loc spectacole.

„Avea dreptate cineva care spunea că s-a realizat un jacuzzi mai mare în fața bojdeucii”, a mai spus Vasile Cotiuga.

Imagini cu Bojdeuca reabilitată au fost publicate de președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, care scrie că – cităm – „am reușit să conservăm farmecul unic al bojdeucii”. Însă, se pare că tocmai acest aspect a fost ratat – spune istoricul Vasile Cotiuga.

„Nu știu ce materiale s-au folosit, dacă s-au folosit materiale cât mai apropiate de cele originale. Nu știu care au fost culorile, dar din fotografii nu a fost chiar cea mai reulită variantă de restaurare”, a mai spus Vasile Cotiuga.

Ca tabloul să fie complet, pentru a aminti de dragostea lui Ion Creangă pentru pisici, în curtea bojdeucii, pe un soclu, se află statuia unei pisici albastre.

Este vorba, de fapt, de Masa amintirilor. Un proiect al Muzeului Național al Literaturii Romane din Iasi. O lucrare care cântărește mai bine de o tonă, realizata dintr-un bloc masiv de limestone. Sub ea sunt asezate 100 de scrisori ale unor scriitori contemporani. Toate încep cu celebra fraza ce deschide “Amintirile din copilarie”: “Nu știu altii cum sunt dar eu, când ma gândesc la…”
Scrisorile acestea vor sta acolo 100 de ani, când vor fi deschise si citite.

Bojdeuca din Țicău este una dintre cele mai vizitate case memoriale din țară, fiind prima casă de acest fel transformată în muzeu, în 1918

Scriitorul Ion Creangă a trăit în această casă ultimii 20 de ani ai vieţii sale. Casa a rămas în istoria literaturii române şi pentru că acolo s-au întâlnit de câteva ori Ion Creangă şi Mihai Eminescu.

Casa din cartierul Ţicău, din Iaşi, are două camere, un hol îngust şi un cerdac.
Bojdeuca a fost locul preferat al celor doi prieteni – Eminescu şi Creangă. Eminescu a şi fost găzduit de Creangă aproape şase luni, în anul 1876.

Tot la Bojdeucă, Eminescu a citit pentru prima dată poezia „Doina“.

Pe vremuri, oaspeţii Bojdeucii erau întâmpinaţi de Titu, motanul preferat al lui Creangă, care învăţase să sară la clanţă şi să deschidă uşa.

De altfel, Creangă se lăuda cu «averea» lui: cele aproape 20 de pisici.

Anual, zeci de mii de oameni vizitează locul unde s-au născut ”Amintirile din copilărie”.

Sursa foto: Facebook / Costel Alexe

Citește și: MAI: Corpul de Control al Ministrului face verificări la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”