Bogdan Olteanu, în arest la domiciliu. Instanța a respins cererea DNA de arestare preventivă

Instanţa supremă a decis ca Bogdan Olteanu să fie plasat în arest la domiciliu.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a viceguvernatorului BNR, în dosarul în care acesta este acuzat că a primit un milion de euro şi sprijin electoral, în 2008, de la Sorin Ovidiu Vîntu.

În schimbul banilor, Bogdan Olteanu ar fi făcut demersuri la membri ai Guvernului Tăriceanu pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Rezervației Delta Dunării.

În urma deciziei de vineri a instanţei, Bogdan Olteanu va  părăsi Arestul Poliţiei Capitalei, unde se afla din noaptea de joi spre vineri.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă. Atît procurorii DNA, cît şi viceguvernatorul Băncii Naționale pot face recurs/

Avocatul lui Bogdan Olteanu a declarat că acesta a negat în faţa instanţei orice acuzaţie. El a spus că s-a dus în Delta Dunării să discute cu Vîntu pentru că acesta nu putea să se deplaseze, dar a susţinut că s-a întîlnit cu omul de afaceri aşa cum s-a văzut cu mulţi alţi oameni din media.

Avocatul a mai spus că Bogdan Olteranu îşi va da luni demisia din funcţia de viceguvernator, pentru că „persoanele onorabile şi cinstite care lucrează la BNR nu merită tîrîte în această poveste”.

Procurorii DNA l-au audiat şi pe Liviu Mihaiu în dosarul în care l-au pus sub acuzare pe Bogdan Olteanu.

Acesta era preşedinte al Camerei Deputaţilor cînd ar fi comis presupusele infracțiuni.

Banii de la Sorin Ovidiu Vîntu ar fi ajuns la el printr-un intermediar, la sediul unui partid politic.

Referat

Procurorii DNA arată, în referatul prin care au cerut instanţei supreme arestarea preventivă a guvernatorului BNR, că în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu a mers în Delta Dunării, însoţit de o altă persoană, care a intermediat discuţia cu omul de afaceri.

”Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat.

În schimbul folosirii influenţei sale pentru numirea în postul de guvernator al Rezervaţiei Delta Dunării, Olteanu a cerut un milion de euro.

Persoana care a fost numită ca guvernator a fost chemată la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu două săptămîni înaintea adoptării hotărârii de Guvern prin care a fost oficializată numirea, şi i s-a adus la cunoştinţă că va fi desemnată pentru acel post, susţin procurorii.

Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu a fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite.

Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat în servicii de consultanţă în campania electorală din 2008 pentru alegerile parlamentare; o anumită firmă i-a pus la dispoziţie lucrări de analiză politică şi sondaje de opinie.

DNA a anunţat că se fac acte de urmărire penală în această cauză şi faţă de alte persoane.

Reacție

Surse judiciare au declarat că lui Olteanu i-ar fi fost de fapt dusă suma de două milioane de euro.

Jumătate din bani i-ar fi revenit fostului premier Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta a declarat joi că în activitatea sa nu există fapte de corupţie.

Liviu Mihaiu, la rîndul său, a scris că nu ştie ca numirea sa din 2008 să fi avut loc în urma unui act de corupţie.

Mihaiu a a adăugat că nici unul dintre cei ”implicaţi în dosar” nu i-a cerut vreodată ceva şi că justiţia trebuie să îşi facă ”(toată) datoria!”

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS