Confidenţialitate

Banii blocați de UE din rezervele Rusiei și de la oligarhi ar putea fi confiscați și folosiți de Uniune și partenerii săi, spune Ursula von der Leyen

Activele rusești înghețate de Uniunea Europeană ar putea fi confiscate. Președinta Comisiei Europene a declarat că există un plan prin care sumele blocate să fie investite de Uniune și partenerii săi.

Este vorba de peste 300 de miliarde de euro.

Ursula Von der Leyen, președinta executivului european, a declarat că după ce vor fi confiscați și reinvestiți, banii blocați din rezervele Rusiei și cei de la oligarhi ar urma să ajungă în Ucraina, pentru a compensa daunele cauzate de „crimele oribile”, așa cum le numește oficialul european.

 „Am blocat 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale a Rusiei și am înghețat 19 miliarde de euro din banii oligarhilor ruși”, a spus Ursula von der Leyen.

„Vom lucra la un acord internațional cu partenerii noștri pentru a face acest lucru posibil”.

Ursula von der Leyen a mai spus că Uniunea propune și inființarea unui tribunal specializat, sprijinit de ONU, pentru a investiga crimele Rusiei.

Foto: Shutterstock

Citește și: UE va ajuta cu bani și susținere politică Republica Moldova pentru a-și asigura necesarul de energie, promite Ursula von der Leyen | AUDIO