Confidenţialitate

Avram Iancu și casa lui moțească | GALERIE FOTO

Dacă aveți drum prin Munții Apuseni, nu ezitați să faceți o oprire în comuna Avram Iancu, județul Alba, la casa unde s-a născut și a petrecut prima parte a vieții unul dintre cei mai importanți români, Avram Iancu.

Portret Avram Iancu

În această casă s-a născut în anul 1824 Avram Iancu, al doilea copil din cei șapte ai familiei. Este o casă tradițională, moțească, construită la 1800 de părinții lui Avram Iancu.


Casa a fost ridicată pe temelie de piatră, cu pereții din bârne de brad, acoperișul cu șindrilă, țuguiat pentru a se scurge apa și zăpada. Este formată din două camere și pridvor.


Una dintre camere era folosită pentru toate activitățile zilnice, acolo se făcea mâncare și tot acolo se și dormea. Cealaltă era camera de curat, care rămânea aproape tot timpul închisă și se folosea doar pentru oaspeți.


Obiectele din camere sunt din perioada 1800, dar nu este clar dacă toate au aparținut casei lui Avram Iancu.

În cameră se regăsesc o sobă, un blidar (dulap pentru blide și alimente), o masă cu scaune de lemn și chiar farfurii de lemn, un chelecheu (un fel de seif unde păstrau bani, acte sau alte obiecte de valoare), fluierul lui Avram Iancu, un leagăn unde dormea copilul, un pat cu strujac (saltea cu paie sau fân) și lada de zestre.

Sobă

Farfurie de lemn

Pat cu strujac (saltea cu paie sau fân)


Leagăn unde dormea copilul


Anexele casei au fost construite în anul 1924 de către Asociația ASTRA din Sibiu. Astăzi, acestea adăpostesc o expoziție etnografică ce cuprinde port moțesc, vase specifice zonei, unelte cu care se confecționau ciubere, tulnice, căruțe etc.

Avram Iancu, pe scurt

Avram Iancu a urmat primele clase în satul natal, a continuat școala la Câmpeni, gimnaziul la Zlatna, apoi liceul și Facultatea de Drept la Cluj Napoca.

Nu a profesat meseria de avocat pentru că era un țăran iobag. A lucrat la Târgu Mureș drept cancelist, un fel de ucenic de avocat.

Portret Avram Iancu

S-a întors în Munții Apuseni în primăvara lui 1848 și a adunat vreo 10.000 de moți, alături de care s-a deplasat la Blaj, pe câmpia Libertății unde a avut loc Marea Adunare de la Blaj, la care au participat aproximativ 40.000 de români.

Portret Avram Iancu

Proclamația adoptată la Blaj cerea împăratului Ferdinand I al Austriei desființarea iobăgiei, libertatea tiparului, înființarea unor instituții de învățământ în limba română etc.

Întors de la Blaj, Avram Iancu a organizat o armată țărănească, formată din legiuni. Fiecare legiune era condusă de către un prefect, el fiind prefect general.

Zona în care acționa armata lui Avram Iancu era cunoscută foarte bine de către oamenii lui. Fiind înconjurată de munți și dealuri, funcționa ca o cetate naturală și de aceea era singura zonă care rămăsese neocupată de armatele revoluționare maghiare.

În vara lui 1849, armata maghiară a fost înfrântă de armatele țariste și habsburgice, iar oamenii lui Avram Iancu au fost nevoiți să depună armele.

Ulterior, s-a încercat prinderea lui Avram Iancu. A fost prins în 1852 și dus la Alba Iulia, unde a fost închis și schinghiut. După câteva lui a fost eliberat.

Portret Avram Iancu

În ultimii 20 de ani de viață a stat mai mult ascuns în munți, pe unde avea prieteni. Dormea pe unde apuca, direct pe pământ sau pe sub copaci, din această cauză a dezvoltat o boală de plămâni, care i-a adus moartea.

Pe 10 septembrie 1872 a fost găsit mort la Baia de Criș pe prispa prietenului său Covrigaru’ Leon Stupină. A fost înmormântat în satul Țebea, județul Hunedoara, lângă gorumul lui Horea.

Mormântul lui Avram Iancu din satul Țebea, județul Hunedoara

Gorunul lui Horea din satul Țebea, județul Hunedoara

Gorunul lui Avram Iancu din satul Țebea, județul Hunedoara

*Vizitarea Casei Memoriale Avram Iancu s-a realizat cu sprijinul agenţiei de turism Scorilo Travel Vacanţe.

Foto: Lavinia Dragomir