Augustin Lazăr: „Nu sunt ofițer, agent sau colaborator al fostei Securități”

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că nu are nici o emoție privind verificarea pe care CNSAS o face în cazul său şi ca atare nu demisionează.

Consiliul de Studiere a Arhivelor Securității a intervenit în urma relatărilor de presă potrivit cărora Augustin Lazăr ar fi refuzat în anii ’80 să-l elibereze de două ori pe disidentul anticomunist Iulius Filip.

Procurorul general a spus că nu este ofițer al fostei Securități.

De asemenea, el a adăugat că nu a instrumentat dosare penale vizînd fapte împotriva regimului comunist.

Nu sînt ofițer, agent al fostei Securități sau al unui serviciu de informații (…). Acest fapt e demonstrat de concretizările în adeverințele CNSAS eliberate începînd cu 2009, 2014 și 2019, lucruri care pot fi verificate.

Mapa mea e la CSM (Consiliul Superior al Magistraturii, n.red.), poate fi văzută, verificată și se vede că Revoluția m-a prins ca procuror care se ocupa de infracțiuni comise cu violență.

Nu am instrumentat dosare penale vizînd fapte împotriva regimului comunist. Cineva care face o minimă verificare constată că [aceste fapte] erau făcute în justiția militară. Și-a pus cineva această întrebare„?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Procurorul general al României si-a cerut in schimb scuze celor care au stat în închisorile comuniste ca deţinuţi politici.

Augustin Lazar nu condamnă însă ferm brutalităţile sinistre (bătăi, privare de somn, apă şi mâncare) comise în închisori împotriva deţinuţilor politici de torţionarii sistemului, ci vorbeşte despre practici discutabile, lipsite de etică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrebat dacă în calitate de şef al Comisiei de liberări de la Penitenciarul Aiud ar fi putut salva de la chinuri pe deţinuţii politici, procurorul general a răspuns că nu crede că Securitatea i-ar fi permis aşa ceva.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit portalului online dela0.ro în 1985 și 1986 procurorul Augustin Lazăr a susținut cu propria semnătură ținerea în spatele gratiilor a cel puțin unui dizident încarcerat de regimul comunist la Aiud.

Actualul procuror general prezidase comisia de liberări condiționate de la Penitenciarul Aiud.

Atribuția acelei comisii nu era să dispună punerea în libertate a acelor condamnați. Comisia verifica doar criteriile tehnice.

Aceste atacuri la adresa mea sunt determinate de depunerea candidaturii pentru al doilea mandat de procuror general„, a declarat Augustin Lazăr.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS