Cristian Tudor Popescu despre dosarul Revoluției: Niciodată nu e prea târziu! – AUDIO

Trimiterea în instanță a Dosarului Revoluției, la aproape 30 de ani de la cele întîmplate în decembrie 1989, e un demers de salutat.

Așa crede scriitorul și gazetarul Cristian Tudor Popescu, unul dintre martorii consultați de procurorii care au anchetat evenimentele de atunci.

Invitat în emisiunea Piața Victoriei, de la Europa FM, domnul Popescu a fost întrebat dacă trimiterea în judecată a dosarului nu este tardivă.

Nu! Niciodată – nici peste zece, nici peste douăzeci de ani – nu era prea tîrziu.

Am fost chemat în acest dosar, ca martor, ba chiar de două ori – am avut de-a face cu procurorii militari. Mi s-au părut niște oameni foarte hotărîți, foarte profesioniști, porniți să găsească adevărul.

În afară de Nicolae și Elena Ceaușescu, nu trebuia să mai moară nimeni împușcat în România după 22 decembrie.

De ce au murit? Pentru că niște înalți conducători politici și militari au avut nevoie să acopere ce făcuseră înainte de 22: ordinele de tragere (…) în urma cărora au murit pînă-n 200 de oameni.

După 22, au murit 862 de oameni: diferența este uriașă și acești procurori au vrut să-nțeleagă tot contextul.

După părerea mea, l-au înțeles – o să hotărască justiția„, a spus Cristian Tudor Popescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Săreau gloanțele din asfalt și-ți veneau în cap”

Dosarul Revoluției are peste 33,000 de file.

Rechizitoriul spune că, între altele, Consiliul Frontului Salvării Naționale a dat ordin explicit Armatei să tragă și după 22 decembrie 1989.

Cristian Tudor Popescu a povestit la Europa FM cum a resimțit consecințele acelei decizii.

Nu se luptă împotriva <<teroriștilor>> (o diversiune din zilele Revoluției referitoare la pretinsa prezență în marile orașe a unor grupări teroriste fidele regmiului ceaușist, n.red) cu tancurile și cu mitralierele grele, așa cum era împînzit Bucureștiul în acel moment.

Și-n primul rînd, populația să intre în case, ca să nu mai sară gloanțele din asfalt.

Sub ochii mei au murit oameni degeaba, aiurea – săreau gloanțele din asfalt și-ți veneau în cap, pentru că toată lumea trăgea în toată lumea, nu se-nțelegea nimic„, a spus Cristian Tudor Popescu.

În calitate de ziarist, domnia-sa l-a întrebat pe fostul președinte Ion Iliescu de ce nu a dat ordin ca populația să se retragă în case după 22 decembrie.

A spus <<Păi nu puteam să facem asta, pentru că am fi pierdut încrederea populației. Ar fi crezut că vrem să sugrumăm Revoluția>>.

Ca să-și păstreze capitalul electoral pe care deja și-l forma, domnul Iliescu a ținut oamenii pe străzi ca să moară pentru ca dînsul să nu piardă încrederea populației„, a conchis domnul Popescu.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS