Atacul din Franța: unul dintre teroriști era monitorizat de Poliție

Autorităţile franceze l-au identificat pe unul dintre jihadiştii implicaţi în atacul dintr-o biserică de lîngă Rouen.

Adel Kermiche, un adolescent de 19 ani, era eliberat pe cauţiune şi purta o brăţară de securitate în momentul atacului.

Marţi dimineaţă, doi atacatori au luat cinci ostatici într-o biserică catolică din Normandia şi l-au înjunghiat mortal pe preotul Jacques Hamel.

Cei doi au fost lichidați de poliţişti.

Procurorii afirmă că Adel Kermiche a fost arestat anul trecut în două rînduri, după ce a încercat să călătorească ilegal în Siria, pentru a se alătura jihadiştilor Statului Islamic.

Tînărul a fost eliberat recent din închisoare şi era încă sub supravegherea autorităţilor: chiar și în momentul atacului, el purta o brăţară de securitate care indica locul în care se afla.

Radicalizare

Radicalizarea lui Kermiche a început atunci cînd acesta avea doar 17 ani, în urma atacului terorist din redacţia săptămînalului satiric Charlie Hebdo, în care 17 persoane au murit.

Mama sa a povestit că băiatul s-a transformat radical într-o perioadă de cîteva luni, dintr-un tînăr care ieşea regulat în oraş cu iubita sa şi asculta muzică într-un adolescent care ieşea din casă din ce în ce mai rar, doar pentru a merge la moschee.

Orice conversaţie cotidiană din locuinţa părinţilor săi a fost înlocuită de discursul extremist islamist a lui Adel Kermiche.

Tînărul a fost trimis în arest timp de cîteva de către autorităţile elveţiene, pentru ”pregătirea unor acte de terorism”.

În Franţa, el a petrecut aproape un an în închisoare; a fost eliberat în martie 2016.

Procuratura a cerut ca Adel Kermiche să nu fie eliberat pe cauţiune, însă magistraţii au decis că el nu reprezena un pericol public.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS