Astra Film Festival 2016: weekendul de final (AUDIO)

Astra Film Festival 2016 își desemnează în această seară cîștigătorii.

Ceremonia de premiere a festivalului de film documentar din Sibiu începe la ora 19.00.

12 profesioniști din industria cinematografiei europene au avut de jurizat dintre cele 40 de filme incluse în patru secțiuni competiționale.

Filmele cîștigătoare vor putea fi revăzute în cursul zilei de duminică, începînd cu ora 12.00, la trei dintre sălile festivalului: Sala Thalia, Sala Auditorium și Astra Film Cinema.

Între altele, publicul a avut ocazia să  îl întîlnească pe Frederick Wiseman, considerat unul dintre cei mai importanți autori de filme documentare din lume.

Activitatea sa se întinde pe o perioadă de peste 50 de ani.

Cineastul deține patru premii Emmy, în 2014 a primit cel dintîi premiu Leul de Aur acordat unui documentarist la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, iar Academia Americană de Film îi va acorda un Oscar pentru întreaga filmografie.

Trei dintre lungmetrajele sale sale (Crazy Horse, Domestic Violence I și Domestic Violence II) au fost proiectate la Astra Film Festival.

Cinema-dom

Printre atracțiile ediției din 2016 se numără și un program inedit de documentare imersive, care include producții realizate în formate noi: realitate virtuală, video 360 de grade, full-dome și web documentare.

În Piața Mare din Sibiu a fost amplasat un cinematograf-dom, o ocazie unică de a viziona filme 360 de grade pe un ecran în formă de cupolă.

Acest tip de proiecție le creează spectatorilor senzația de prezență nemijlocită în centrul evenimentelor din film.

Printre documentarele proiectate full-dome se numără unele dedicate aurorei boreale (Aurora: Lights of Wonder) sau luptelor din cel de-al doilea Război Mondial (World 2 War).

Csilla Kató, directoarea de programe a festivalului, i-a spus lui Filip Standavid că printre filmele din acest weekend se mai numără Facebookistan, un film care pleacă de la premisa că, dacă activitatea online s-ar transfera cumva în viața de zi cu zi, site-ul de socializare Facebook ar fi cea mai mare ţară din prezent: un miliard și 700 de milioane de utilizatori activi.

Care sunt legile în naţiunea Facebook şi ce se întîmplă dacă le încalci? Iată întrebările pe care și le pune regizorul regia Jakob Gottschau.

Extrem de interesant se anunță și Keep quiet, care spune povestea lui Csanad Szegedi.

Acesta a avut o ascensiune remarcabilă în rîndul formațiunii ungare de extremă dreapta Jobbik, bazată  – în parte – pe convingerile sale antisemite.

Aflat, din punct de vedere politic, la vîrful carierei politice, Csanad Szegedi a descoperit însă un secret pe care familia sa îl păstrase vreme de decenii: bunicii din partea mamei fuseseră evrei.

Relația politicianului maghiar cu un rabin care a acceptat să-l ajute se află în centrul acestui documentar.

“Asta numai viața poate inventa”, spune Csilla Kató despre evenimentele surprinse în Keep quiet: “Dacă era ficțiune, ziceam că-i destul de slabă, nu”?

 

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS