Associated Press: China a întârziat alerta privind noul coronavirus

Autoritățile chineze au aşteptat, mai mult de o săptămână, după ce experții au decodificat genomul noului coronavirus, pentru a transmite detalii-cheie despre acesta, arată un raport Associated Press.

Documentul este bazat pe note interne, e-mail-uri şi zeci de interviuri.

„Autorităţile sanitare au prezentat genomul după ce un laborator chinez a publicat informaţii înainte pe un site, la 11 ianuarie. Chiar şi aşa, China a întârziat pentru cel puţin două săptămâni pentru a oferi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii detaliile de care avea nevoie”.

Înregistrările obţinute de Associated Press arată că oficialii OMS erau îngrijoraţi că Beijingul nu împărtăşeşte suficiente informaţii pentru a putea fi apreciat riscul reprezentat de SARS-CoV-2.

Agenția americană de presă susține că Organizația Mondială a Sănătății a fost “ţinută, în mare parte, în întuneric, pentru că China a oferit doar informaţii minime cerute”.

Totuşi, OMS a încercat să prezinte statul asiatic “în cea mai bună lumină, cel mai probabil pentru a convinge ţara să transmită mai multe detalii despre epidemie”.

Oficialii Organizației au dorit să obţină informaţii suplimentare fără a înfuria autorităţile chineze şi a pune în pericol cercetătorii acestei țări, pe care i-a lăudat pentru decodificarea genului într-un timp atât de scurt.

Deşi legea internaţională obligă ţările să raporteze informaţii OMS care pot avea impact asupra sănătăţii publice, structura Organizaţiei Naţiunilor Unite nu are capacitatea de a constrânge și trebuie să se bazeze pe cooperarea statelor membre.

De când virusul a fost decodificat, la 2 ianuarie 2020, şi până când OMS a declarat urgenţă globală, pe 30 ianuarie, numărul infecțiilor a crescut de aproape 200 de ori, potrivit datelor retrospective de la Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din China.

În timpul crizei globale Organizația Mondială a Sănătății a fost aspru criticată.

Prin vocea președintelui Donald Trump, SUA au anunţat, vineri, că încetează colaborarea, acuzând OMS că a luat partea Chinei şi a ascuns dimensiunea pandemiei. Preşedintele chinez Xi Jinping a spus că Beijingul a oferit mereu informaţii OMS şi lumii în timp util.

La nivel mondial, de la depistarea noului coronavirus în China, la sfârșitul anului 2019, au fost înregistrate aproape 6,3 milioane de infecții şi mai mult de 375.500 de decese.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS