Arterele coronare vor putea fi analizate în curând în imagini 3D

Un soft va permite cardiologilor sa observe din timp dar si sa ofere tratamentul adecvat in cazul aterosclerozei, potrivit unui studiu publicat în Statele Unite.

Tehnica este inca în faza de testare dar primele rezultate au fost un succes.

Cu ajutorul ei, medicii vor putea detecta eventualele ateroame, apărute în urma depunerilor de grăsime pe pereţii vaselor şi reprezentând sursa infarctelor.

În prezent, medicii se folosesc de imagini bidimensionale, captate cu ajutorul razelor X. Totodată, ei injectează în artere o soluţie opacă ce permite vizualizarea interiorului acestora. Această tehnică este folosită de peste 50 de ani.

Noul soft, care foloseşte sistemele radiologice existente, permite o reducere semnificativă a timpului de expunere a pacienţilor la radiaţii şi la substanţa opacă injectată.

De asemenea, cardiologii vor avea nevoie de mai puţin timp pentru a analiza imaginile tridimensionale, reconstituite cu ajutorul computerului.

După această primă testare a tehnicii, care i-a dovedit fezabilitatea, pe 23 de pacienţi, următoarea etapă va consta în teste în mai multe spitale din lume, a precizat unul dintre medicii Universitatii Colorado.

Bolile cardiovasculare provoacă circa 17 milioane de decese, anual, în întreaga lume, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.