Armata braziliană, trimisă să stingă incendiile din Amazon

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a ordonat ca armata să intervină pentru stingerea incendiilor din pădurea amazoniană.

Decizia vine în contextul în care mai multe state europene – printre care Franța, Irlanda și Finlanda – au criticat administrația sa.

Criticile la adresa lui Bolsonaro vin în contextul în care el a declarat în repetate rînduri că susține defrișarea unor părți ale pădurii amazoniene, pentru a dezvolta agricultura și mineritul.

Liderul extremist brazilian e de asemenea acuzat că a relaxat regulile de protecție a mediului, ceea ce a înlesnit defrișările.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că Bolsonaro „a mințit” în legătură cu angajamentele de protejare a mediului, astfel că Parisul va bloca Acordul cu Piaţa Comună a Sudului (Mercosur).

Irlanda a adoptat o poziţie similară faţă de Acordul UE-Mercosur.

Ministrul de Finanțe al Finlandei a sugerat Uniunii Europene să ia în considerare sistarea importurilor de carne de vită din Brazilia.

Presa braziliană scrie că multe dintre incendiile din Amazon ar fi fost provocate, cel mai probabil, de fermierii din regiune, care vor să utilizeze terenurile.

Mai multe organizații neguvernamentale au organizat proteste în principalele orașe ale Braziliei.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS