Arestări preventive în dosarul “traficanților de arme”

Cei trei cetățeni români care apar pe post de „traficanţi de arme” într-un reportaj al televiziunii britanice Sky News au fost arestaţi preventiv.

Hotărîrea a fost luată de Curtea de Apel Bucureşti.

Frații Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics, precum şi intermediarul Mihai Aurelian Szanto sunt acuzați de constituire a unui grup infracţional organizat, de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi de comunicarea de informaţii false.

Decizia nu este definitivă.

Recurs se poate face la instanța supremă.

Avocatul celor trei, Marcel Vrabie, a cerut ca autorul reportajului, Stuart Ramsay, să fie testat cu detectorul de minciuni.

Dacă domnul Stuart Ramsey va fi adus în fața autorităților judiciare române, noi solicităm și efectuarea unui test poligraf, de detector de minciuni, să vedem cine minte. Eu unul cred foarte tare în faptul că domnul Csaba este foarte sincer“, a spus Marcel Vrabie.

Procurorii DIICOT au anunţat joi seara că îi vor cita pe jurnaliştii Sky News pentru audieri, prin intermediul unor comisii rogatorii, pentru a se stabili în ce condiţii a fost realizat presupusul reportaj, despre care anchetatorii susţin că este o înscenare.

Înregistrarea nu este un fals, fals este scenariul. Orice specialist își dă seamă numa dintr-o simplă privire că sunt de vînătoare, în nici un caz arme de atac. Cînd și-au dat seama de prostia pe care au făcut-o, și asta s-a întâmplat destul de tîrziu, au fost șocați, nu le venea să creadă. Pînă atunci nu aveau nicio problemă cît timp ei, reporterii englezi, au promis că vor face precizarea că personajele și faptele sunt fictive“, a mai spus avocatul.

DIICOT susține că “din cercetările efectuate a rezultat că în realitate, așa-zisa investigație jurnalistică nu era fundamentată pe fapte și împrejurări reale, ci a fost creată din inițiativa jurnalistilor, prezentînd ca veridice unele date și informații false.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS