Confidenţialitate

Aproape 30 de sectoare de plajă, rămase neadjudecate după ce operatorii interesați să le închirieze nu au mai venit la licitație sau la semnarea contractelor

Zeci de sectoare de plajă de pe litoral au rămas neadjudecate după licitațiile pentru închirierea lor organizate, la sfârșitul primăverii, de Administrația Națională Apele Române.

Unii dintre operatorii de plajă nu au mai vrut să participe la licitații, alții, deși au câștigat licitația, nu s-au mai prezentat să semneze contractul de închiriere.

Apele Române anunță acum că i-a dat în judecată.

Ghiulfer Predescu are amănunte:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Din cele 129 sectoare de plajă scoase la licitație de Apele Române au fost adjudecate 100. Suma totală a chiriei ajunge la 2,5 milioane de euro.

Jumătate pentru bugetul de stat, jumătate pentru investiții. Numai că, după adjudecarea plajelor, mai mulți operatori au refuzat să semneze contractul de închiriere. Au constatat că, dacă vor să ridice un beach bar pe plajă, trebuie să plătească, in plus, o taxă de 865 de lei/mp/an. Ori pentru doi ani, cât este valabil contractul impus de Apele Române, nu merită să investim, au gândit operatorii.

Acum, Administrația Națională Apele Române anunță că îi dă în judecată pentru că, prin participarea la licitație, acești operatorii ar fi acceptat criteriile din caietul de sarcini.

Alte opt sectoare de plajă din Constanța, Mamaia și Vama Veche nu au putut fi licitate pentru că vechii chiriași ar fi trebuit să elibereze plaja prin demolarea construcțiilor ridicate de ei. Și acesti chiriași au fost dați, luni, in judecată de Apele Române Dobrogea Litoral. Printre ei și fostul fotbalist Ciprian Marica. El a declarat pentru Europa Fm că nu-l mai interesează închirierea plajei din Mamaia. Lărgirea excesivă a plajei plus un contract păgubos pe doar doi ani impus de Apele Române afectează grav turismul și afacerile operatorilor de pe litoral a argumentat Ciprian Marica.

Iar Constantin Cârlan, un alt chiriaș care a refuzat să isi demoleze beach barul, a spus că autorizația de construire emisă de primăria Constanța este incă valabilă. Iar  o autorizație de demolare se obține în câteva luni. Trece vara. Așa ca a dat el în judecată Apele Române Dobrogea Litoral.

(Foto: Bogdan Dumitru)