Confidenţialitate

Apelul salvamontiștilor, după ce au coborât de pe munte o familie în șoc hipotermic: „Echipamentul e esențial, fetița avea papuci de gumă” | AUDIO

O nouă intervenție la limită a salvamontiștilor. Doi copii, în vârstă de 5 și 6 ani, încălțați în papuci și adidași, au fost surprinși de vijelie pe munte, unde se aflau alături de părinți. Au intervenit salvatorii montani din Câmpulung Muscel, care i-au găsit pe cei patru în șoc hipotermic.  

Familia încerca să urce pe vârful Vârtoapele, din județul Argeș, un traseu cu porțiuni dificile, nerecomandat celor fără echipament de munte adecvat, spune la Europa FM Mihai Enache, șeful Salvamont Câmpulung Muscel:

„Fix pe vârf i-a surprins ploaia, o ploaie destul de puternică având în vedere și avertizarea de cod portocaliu. Copiii erau în pantaloni scurți, tricou și o bluziță subțire sau un hanorac, fetița era încălțată în papuci de plastic, de gumă. Băiețelul avea, într-adevăr, adidași. Au fost total nepregătiți pentru orice fel de traseu nu mai vorbim despre traseul peste vârful Vârtoapele, care are anumite porțiuni tehnice cu stânci expuse unde este absolut obligatoriu să ai bocanc.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Șeful Salvamont Câmpulung Muscel le recomandă turiștilor să verfice foarte bine progranoza meteo înainte de a se aventura pe trasee montane. De asemenea, bocancii și pelerina de ploaie sunt obligatorii, remintește șeful Salvamont Câmpulung Muscel:

„Echipamentul este esențial, nu avem ce căuta la munte, nu mai vorbim papuci, în adidași sau orice fel de altă încălțăminte. Bocancul este sfânt în tot ceea ce înseamnă mersul pe munte, un echipament minim înseamnă o pelerină, o folie de supraviețuire și o bluză în plus și tot timpul să fie up to date cu tot ce înseamnă prognoza meteo. Avem atâtea telefoane mobile cu toate aplicațiile din lume și nu suntem în stare să ne uităm pentru vreme.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Salvamont România a avut în ultimele zece zile peste 100 de intervenții, iar în majoritatea situațiilor a fost vorba despre turiști fără echipament și nepregătiți fizic.

Citește și: Salvamontiștii au avut doar două zile din an fără intervenții. Șeful Salvamont: „Avem un fenomen îngrijorător, oamenii sunt lăsați pe munte”

Foto: Facebook / Formația Salvamont Câmpulung Muscel