Angela Cristea, ambasadoarea UE în București: „Nu poți să negociezi valorile Uniunii Europene”

Avertismentul adresat Guvernului din România de către Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, nu reprezintă o imixtiune în actul de justiție din România.

Așa a spus la Europa FM, în cursul emisiunii Piața Victoriei, reprezentanta Comisiei în București, Angela Cristea.

Aș vrea să avertizez Guvernul român să nu întreprindă acțiuni care să afecteze sistemul judiciar și să creeze impunitate pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse și condamnări pentru corupție„, a declarat Frans Timmermans.

Potrivit Angelei Cristea, Comisia Europeană analizează dacă Mecanismul de Cooperare și Verificare (cel care monitorizează independența sistemului judiciar, n.red.) „mai poate funcționa sau nu în relația dintre Comisia Europeană și România”.

„În momentul de față sîntem în această logică, a Mecanismului, care ar trebui să ne ajute să rezolvăm problemele pe care încă le mai are România.

Dacă vom constata că nu putem găsi soluții în cadrul acestui mecanism, va trebui să ne uităm în <<cutia noastră de instrumente>> și  să vedem ce alt mecanism ne poate ajuta„.

Angela Cristea i-a spus lui Tudor Mușat că la dispoziția Comisiei se află „vreo zece instrumente diferite”.

„În funcție de ceea ce se întîmplă, un instrument este mai potrivit decît altul.

Deja se știe de infringement (procedura de sancționare a unui stat membru care întîrzie să pună în practică legislația europeană, n.red.) – aceasta e o procedură care se poate finaliza la Curtea de Justiție Europeană cu amenzi foarte mari.

Noi sperăm să nu fie nevoie să ajungem acolo.

(…)

Mai avem cazuri, mult mai complicate, cînd există riscul unor probleme de sistem, probleme – dacă vreți – generalizate legate de funcționarea statului de drept și pentru astfel de cazuri avem alte instrumente.

Subiectele îngrijorării noastre sînt două proiecte de ordonanță de urgență care nu sînt <<pe zvonuri>>, sînt puse în consultare publică sau în aviz interinstituțional.

Deci există deja niște texte în spațiul public pentru două posibile ordonanțe – asta în condițiile în care noi spunem de mai bine de doi ani de zile că într-un domeniu atît de sensibil nu este cel mai potrivit să legiferezi prin ordonanțe de urgență”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Unde este urgența”?

Comisia Europeană vrea, de asemenea, să afle de ce ordonanțele de modificare a Codurilor Penale și de repunere în termen a unor procese de corupție nu urmează procesul legislativ normal.

E vorba de dezbatere parlamentară, de transparență și de o consultare publică mult mai largă, a spus doamna Cristea.

Cît despre aplicarea unor standarde duble, acuzație pe care mai mulți demnitari români au făcut-o la adresa Bruxelles-ului, reprezentanta Comisiei Europene în București a adus aminte că „deocamdată, în relația cu România – spre deosebire de Ungaria și Polonia – avem un mecanism specific.

Este vorba de acest Mecanism de Cooperare și Verificare: el a fost adoptat printr-un tratat, a fost negociat și acceptat de România și a fost condiția ca România să adere în 2007 la Uniunea Europeană.

Fără acest mecanism, România nu ar fi aderat„, a adăugat Angela Cristea.

Noi continuăm să sperăm că vom avea în Guvernul României un partener, pentru că ne propunem exact același lucru: închiderea acestui mecanism.

Numai că noi sîntem mandatați de statele membre să urmărim închiderea în anumite condiții.

(…) De fiecare dată am publicat toate recomandările noastre și așteptăm un răspuns concret de la Guvernul României: cum își propune să răspundă acestor recomandări„?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS