Anchetă Rise Project: milionul dispărut al lui Liviu Dragnea

Portalul de inevstigații Rise Project continuă dezvăluirile referitoare la liderul PSD.

Într-o anchetă cu titlul “Milionul dispărut”, publicația online scrie că Liviu Dragnea ar fi încasat un milion de euro din vînzarea a șase proprietăți și că banii ar fi dispărut apoi din declarațiile de avere ale politicianului.

Cumpărătorul, potrivit Rise Project, ar fi fost Costel Comana – omul de afaceri a păgubit statul cu sute de milioane de euro și s-a sinucis acum doi ani, într-un avion cu destinația Costa Rica.

Site-ul de investigații a intrat în posesia unui contract de vînzare-cumpărare din 2009, pe cînd Liviu Dragnea era președinte al Consiliului Județean Teleorman.

Potrivit documentului, actualul lider al PSD i-a vîndut lui Costel Comana trei proprietăți din Turnu Măgurele pentru mai bine de 3,000,000 de lei.

Alte trei proprietăți deținute de familia Dragnea la munte și la mare ar fi trecut în patrimoniul magnatului feroviar (acesta e cel care a înființat compania Regiotrans).

Profitul firmei a sporit odată cu semnarea unui contract-cadru cu Ministerul Transporturilor pentru perioada 2008-2011: numai în primul an, compania ar fi încasat subvenții de peste 12,000,000 de euro.

Un act adițional prin care Regiotrans și-a dublat activitatea a fost semnat în 2009, pe 23 octombrie: cu numai trei zile înainte, patronul societății oficializase cumpărarea, cu un milion de euro, a celor șase terenuri de la Liviu Dragnea. Cei doi au fost, de altfel, colegi de facultate.

Declarația de avere

Primii bani îi fuseseră plătiți actualului lider al PSD încă din 2007, cînd Liviu Dragnea a notat, în declarația de avere, că a încasat 3,000,000 milioane de lei.

Suma nu s-a mai regăsit în următoarea declarație. Doi ani mai tîrziu, nici tranșa finală – aproape două milioane – nu ar mai fi ajuns în conturi. Banii, susține Rise Project, nu au fost nici împrumutați ori investiți.

Altfel spus, peste un milion de euro, bani gheață, s-au evaporat din averea declarată de politician.

Întrebat de curînd ce a făcut cu suma respectivă, Liviu Dragnea a răspuns „Am cumpărat cocotieri!”.

În iunie anul trecut, după moartea lui Costel Comana, procurorii DNA au pus sechestru pe proprietățile și conturile moștenitoarei lui pentru un prejudiciu de aproape două miliarde de lei creat prin compania feroviară Regiotrans, în complicitate cu funcționari de stat.

Averea familiei ar fi fost construită pe subvențiile de stat obținute de Regiotrans – pentru că serviciul de transport de călători e catalogat drept unul social, operatorii feroviari privați au dreptul și la subvenții de stat.

Nu au contat numărul de pasageri sau nevoia înființării unor rute, ci doar numărul de kilometri.

Documente obținute de Rise Project de la Ministerul Transporturilor arată că, sub semnătura lui Liviu Dragnea, Consiliul Județean Teleorman este cel care avizase acordarea rutelor feroviare din județ către Regiotrans.

Investigația de presă poate fi citită aici.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS