Confidenţialitate

ANAF va impozita 70% din veniturile nejustificabile de la 1 iulie 2024 | AUDIO

ANAF va impozita cu 70% veniturile pe care românii nu le pot justifica, începând de la 1 iulie 2024, arată Proiectul de Lege asumat de Coaliția PSD-PNL care conține creșteri de taxe. Aici ar intra cadourile primite de doctori de la pacienți sau banii încasați de lăutari de la o nuntă sau o petrecere, dacă aceste sume nu au fost declarate și nu se pot justifica.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Când un contribuabil își cumpără mașini scumpe sau case pe care nu și le-ar putea permite din veniturile oficiale, atunci ANAF verifică din ce bani au fost cumpărate acele bunuri. Din 1 iulie 2024, Coaliția de Guvernare propune modificarea la 70% a cotei de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror provenienţă nu poate fi dovedită.

Așa, contribuabilii ar fi obligați să-și declare toate sursele de venit și ar crește încasările bugetare. Până când vor intra în vigoare noile prevederi, contribuabilii vor avea un interval în care să-şi declare veniturile şi să-şi plătească impozitele și taxele aferente, pentru a evita să le fie verificată situaţia fiscală personală.

Coaliția de Guvernare consideră că trebuie eliminate posibilitatea de achitare a jumătate din minimumul amenzilor, dar şi o actualizare a amenzilor prevăzute de actele normative care reglementează măsurile fiscale şi de disciplină financiară, se mai arată în expunerea de motive a proiectului privind noile taxe, prezentat de Ministerul Finanțelor.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Reacția HORA la noile măsurile fiscale: O nouă taxare a băuturilor va afecta afacerile din domeniu | AUDIO