Ana Birchall: „Convoc în regim de urgență Comisia MCV. E momentul să concepem un plan de acțiune”

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a anunțat marți că va convoca în regim de urgență Comisia MCV la nivel național.

Ea va fi compusă din reprezentanți ai instituțiilor care au un rol în privința funcționării sistemului judiciar din România.

Comisia va discuta un plan pentru a pune în practică recomandările Comisiei Europene în privința sistemului judiciar.

Ana Birchall a declarat că raportul MCV o „amărăște”, însă a adăugat că, din punct de vedere al activității Ministerului Justiției, în mandatul său oficialii europeni remarcă „într-o manieră pozitivă” demersurile pe care le-a promovat.

Ministrul a mai spus că Guvernul României, prin Ministerul Justiției, a prezentat la nivel „tehnic, obiectiv si cuprinzător” Comisiei Europene progresele din ultimul an.

„Sigur că ne-am fi dorit cu toții un raport mai bun”, a mai spus Ana Birchall.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Publicat în cadrul așa-zisului Mecanism de Cooperare și Verificare a sistemului judiciar, raportul spune că Bucureștiul a făcut pași înapoi în ceea ce privește independența justiției și lupta anticorupție.

Comisia adaugă că situația din primele luni ale acestui an a fost o sursă de mare îngrijorare.

Autoritățile române trebuie să ia urgent măsuri legislative concrete care să asigure independența justiției.

În privința Consiliului Superior al Magistraturii, Ana Birchall s-a declarat „îngrijorată profund” că activitatea din ultimul an a instituției a determinat o evaluare negativă din partea Comisiei, pornind de la afirmațiile sau acțiunile unor membri CSM și, mai grav, ale președintelui, menționat în mod expres în raport.

„Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cît reflectă un regres vădit față de evaluările anterioare ale Comisiei privind modul în care CSM și-a îndeplinit menirea constituțională de garant al independenței justiției.

Sunt convinsă că CSM, ca de altfel fiecare instituție vizată de raport, își va face propria analiză a acțiunilor sau inacțiunilor sale din ultimul an, astfel cum sunt reflectate în Raportul MCV”, a spus ministrul.

Mecanismul va fi ridicat numai dacă toți actorii implicați din România se vor alătura eforturilor Ministerului Justiției și „vor pune destinul european al României deasupra oricăror interese”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS