Amînarea tăierilor de taxe: Guvernul așteaptă ca PSD să își respecte promisiunile

Premierul Dacian Cioloș nu a confirmat că acceptă propunerile de amînare a unor prevederi din Codul Fiscal și se așteaptă ca PSD să își respecte promisiunile și programul de guvernare prezentat cetățenilor înainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Așa se afirmă într-un comunicat al Guvernului referitor la posibila amînare cu un an a tăierii unor taxe.

În cadrul discuției telefonice cu domnul Liviu Dragnea, premierul Dacian Cioloș nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Prim-Ministrul a precizat că ia notă și analizează această propunere, dar trebuie avute în vedere mai multe aspecte legale și de oportunitate ale deciziei”, se spune în comunicatul Executivului.

Guvernul a subliniat că premierul Dacian Cioloș ”se așteaptă ca Partidul Social Democrat să își respecte promisiunile și programul de guvernare prezentat cetățenilor înainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie, asumîndu-și totodată responsabilitatea politicii fiscale și legislația adoptată deja în Parlament”.

Dacian Cioloș a avut marți dimineață o convorbire telefonică cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Acesta a spus că i-a adresat lui Cioloş o serie de ”solicitări” în ceea ce priveşte patru prevederi din Codul Fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie.

El a precizat că a apreciat disponibilitatea la dialog a premierului.

Legat de cota TVA generală, noi am spus că vrem să reducem cota TVA de la 20 % la 18%, începând cu 1 ianuarie 2018, pentru că reducerea cu 1% în acest an nu produce efecte.

În ceea ce priveşte acciza la carburanţi, suntem în situaţia în care la nivel mondial preţul petrolului e la un minim istoric, în schimb la pompă preţul în România este cel mai mare, dacă nu printre cele mai mari din UE, şi mă refer la preţul de bază – cel la care se adaugă accizele.

În acelaşi timp, taxa pe construcţiile speciale şi în ceea ce priveşte acciza: numai după ce vom avea o discutie cu Consiliul Concurenţei şi cu companiile care furnizează carburanţi, să ne asigurăm că o reducere a accizei, aşa cum am prevăzut-o noi, cu 6%, are ca efect direct reducerea preţului la pompă pentru cetăţeni”, a spus Dragnea.

În ce priveşte taxa pe stîlp, vrem să ne asigurăm că o reducere a acestei taxe, eliminarea ei de fapt, se reflectă în preţurile respective, nu contribuie la majorarea profitului care părăseşte România”, a adăugat Liviu Dragnea.

Întrebat care a fost răspunsul premierului Cioloş, liderul PSD a răspuns că acesta l-a asigurat că va analiza ideea.

A zis că analizează. Eu l-am rugat în mod serios să se gîndească, totuși, că vorbim de un program de guvernare pe care noi l-am prezentat şi care în final a fost aprobat de cetăţeni prin vot (…). Dacă va acţiona în aşa fel încît să fie materializat votul cetăţenilor, o să apreciem foarte mult”, a încheiat liderul PSD.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS