Confidenţialitate

Amenzi și de 5 ori mai mari pentru persoanele sau companiile care nu respectă regulile din Rezervația Biosferei Delta Dunării | AUDIO

Veste proastă pentru turiștii care nu respectă regulile din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Guvernul a emis o Hotărâre, care a intrat in vigoare pe 4 octombrie, în baza căreia amenzile cresc și de cinci ori pentru persoanele sau firmele care sunt neprietenoase cu Delta Dunării. Contravaloarea amenzilor aplicabile pe teritoriul Rezervației va constitui venit la bugetul de stat sau bugetul local.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Propunerea de modificare a cuantumului amenzilor fusese inaintată guvernului încă din primăvară. Potrivit directorului executiv al Administrației Rezervația Biosferei Delta Dunării, Viorica Bîscă, fenomenul înmulțirii numărului de turiști total neprietenoși cu Delta devenise ingrijorător. Și atunci, ARBDD a cerut și acum a obținut:

„O majorare a amenzilor. Erau, într-adevăr, neschimbate de foarte mulți ani. Poate nivelul contravențiilor va pune umărul la descurajarea activităților cu impact negativ”.

De exemplu pentru folosirea ambarcațiunilor motorizate care nu au sisteme de monitorizare sau pentru nerespectarea regulilor de navigație în rezervație, amenda a crescut de la 1000 la 5000 de lei pentru persoanele fizice.

Pentru practicarea sporturilor nautice pe canalele și lacurile din perimetrul rezervației amenda este de 6000 de lei pentru turist și 50.000 de lei pentru firme de agrement.

„Turistul este binevenit în Deltă, dar în același timp dorim ca și turistul să respecte Rezervația în care intră, atât procurându-și permisul cât și nelăsând în urmă deșeuri sau nepracticând diverse activități interzise”, a ținut să precizeze Viorica Bîscă.

Cei care distrug locurile de cuibărit, produc zgomote sau poluează Delta Dunării sunt amendați cu 10.000 de lei. Iar persoanele juridice, cu 50.000 de lei.

Altă propunere a Administrației Delta Dunării vizează creșterea tarifului de acces în rezervație. Deocamdată, un permis de acces pentru turist, pe zi, este de 5 lei, urmând să crească la 30 de lei pe zi.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ciolacu spune că România nu poate să atragă toți banii puși de UE la dispoziție prin diverse programe și propune împărțirea fondurilor cu mediul privat | AUDIO