Ambasadorul SUA despre confiscarea averilor ilicite: „E un proces foarte complicat și de durată” (AUDIO)

Desemnarea noului procuror-șef DNA și a viitorului procuror general trebuie să se facă în mod transparent și după consultarea tuturor părților implicate.

Așa a spus ambasasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, în cursul unei întîlniri cu ziariștii români.

Diplomatul american a observat că România a devenit un exemplu de bune practici în regiune în ceea ce privește anchetarea cazurilor de mare corupție.

Însă mandatul procuroarei-șefe a DNA, Laura Codruța Koveși, expiră anul acesta și la fel se va întîmpla cu cel al procurorului general, Tiberiu Nițu.

Președinția și Guvernul au susținut cu adevărat activitatea Doamnei Koveși și pe cea a DNA-ului. Iar bilanțul Direcției vorbește de la sine.

Ministrul justiției trebuie să propună succesori în primăvară la DNA și în alte instituții. Cît timp criteriile sunt limpezi, iar procesul – transparent, suntem siguri că hotărîrile luate vor fi corecte”, a spus Hans Klemm.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ambasadorul din București al Statelor Unite a salutat și adoptarea legii care înființează Agenția de Recuperare a Prejudiciilor.

Aceasta ar urma să se asigure că statul român confiscă sumele de bani și bunurile obținute în urma infracțiunilor de corupție.

„Statele Unite au susținut energic adoptarea legii și sunt dispuse să ajute Guvernul României să facă viitoarea Agenție funcțională și să stabilească proceduri de confiscare a averilor ilegale.

E un proces foarte complicat și e nevoie ca numeroase instutuții să colaboreze strîns.

A durat destul de mult, în America și în alte state, să adoptăm astfel de legi și să le punem în practică”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS