Confidenţialitate

Ambasadoarea Austriei, convocată la Ministerul de Externe pentru o notă de protest, după votul negativ din Consiliul JAI

După ce aderarea României la Schengen a fost blocată de Viena, ambasadoarea Austriei a fost convocată, joi seară, la sediul Ministerului de Externe pentru o notă de protest. Meritam „un vot favorabil”, a transmis șeful statului într-un mesaj scris. 

„Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenței unor relații diplomatice îndelungate, cu o tradiție de peste 100 de ani, între țările noastre, precum și al cooperării bilaterale substanțiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanți ai României și al doilea investitor străin pe piața românească”, a transmis MAE printr-un comunicat.

„România nu se oprește aici!”, a dat asigurări președintele după ce țara noastră nu a primit votul unanim de a se alătura spațiului Schengen.

„Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, a transmis președintele Iohannis.

Și premierul Nicolae Ciucă a transmis că România va continua sa preseze pentru aderarea la Schengen.

Ministrul de interne al Cehiei, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, spune că Praga va continua să lupte pentru aderarea României şi a Bulgariei la spațiul de liberă circulație până în ultima zi a mandatului său.

Oficialul ceh a precizat însă că nu e sigur că statele membre vor dori să aibă un consiliu extraordinar pe această temă până la sfârşitul anului.

Foto: Shutterstock

Citește și: Comisarul european Ylva Johansson: Aderarea României și Bulgariei la Schengen, prioritatea mea în mandatul acesta