Ambasada Palestinei: mutarea la Ierusalim a ambasadei României din Israel ar încălca dreptul internațional

Intenţia Guvernului de a muta Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim reprezintă o acţiune care încalcă dreptul internaţional și deciziile Consiliului Europei.

Așa consideră Ambasada Statului Palestina în București.

Într-un comunicat de presă, reprezentanța diplomatică afirmă că mutarea contravine, de asemenea, poziţiei oficiale a statului român cu privire la rezolvarea conflictului israelo-palestinian.

Ambasada „priveşte cu îngrijorare” decizia Guvernului de a adopta un Memorandum care inițiază procedurile de mutare.

Ambasadorul Fuad Kokaly face referire şi la reacţia președintelui Klaus Iohannis pe această temă.

Aşa cum se arată şi în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale la Bucureşti, o astfel de decizie ar putea pune în pericol siguranţa naţională a cetăţenilor români şi încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate şi ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită statelor membre abţinerea în ce priveşte stabilirea de misiuni diplomatice în Ierusalim„.

Mai mult, arată Ambasada Statului Palestina, „acţiunea Guvernului României pune în pericol interesul statului român, precum şi al cetăţenilor săi în lumea arabă şi musulmană„.

Ambasada îndeamnă oficialitățile din București „să rămînă pe poziţia de echilibru pe care au adoptat-o pînă acum şi să joace un rol constructiv în eforturile de pace întemeiate pe soluţia celor două state – Palestina şi Israel – care să trăiască în pace şi securitate şi bună vecinătate”, a mai spus Fuad Kokaly.

Ambasada reaminteşte că, după admiterea Palestinei ca stat non-membru observator, Organizaţia Naţiunilor Unite a decis, la 17 decembrie 2012, ca titulatura de „Statul Palestina” să fie adoptată de ONU în toată activitatea sa ulterioară.

„În acest context, salutăm apelul preşedintelui Klaus Iohannis şi reiterăm convingerea că România va rămâne în continuare un garant al respectării legilor internaţionale şi un protector responsabil al siguranţei naţionale a cetăţenilor săi”, se mai arată în comunicat.

Comisia Europeană: toate ambasadele statelor U.E. sunt la Tel Aviv

Un purtător de cuvînt al Uniunii Europene a amintit, la rîndul său, că U.E. sprijină soluția celor două state în disputa dintre Israel și Autoritatea Palestiniană.

Poziția Uniunii Europene este binecunoscută și clară. În timp ce în presă au apărut informații care indică o astfel de mutare, notăm în același timp declarația de astăzi a președintelui, care confirmă faptul că poziția României rămîne neschimbată.

Uniunea Europeană sprijină cu fermitate soluţia celor două state, soluție care ar trebui găsită prin discuții directe între părți, cu Ierusalimul ca viitoare capitală a ambelor state.

În conformitate cu rezoluția Consiliului de Securitate al ONU (478), delegația Uniunii Europene și toate ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene se află în Tel Aviv„, a adăugat purtătorul de cuvînt al C.E.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, este cel care a făcut public faptul că Guvernul a adoptat deja un memorandum privind relocarea ambasadei.

Decizia nu fusese comunicată oficial în urma ședinței din această săptămînă a Executivului, iar ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, nu se afla în țară la data anunțului televizat făcut de liderul partidului de guvernămînt.

Ministerul de externe precizează acum că doar ”a fost lansat un proces de analiză și evaluare privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim”.

Controversă

Israelul consideră oraşul Ierusalim drept capitala sa eternă şi indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii săi politici.

Autoritatea Palestiniană vrea însă ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian.

Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri şi Naţiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraş, pe motiv că zonele trebuie negociate.

Statele Unite ar urma să devină prima naţiune care îşi mută ambasada în Israel la Ierusalim.

Nu este limpede cînd ar urma să se concretizeze intenția României în această privință.

Potrivit Constituției, președintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS