Confidenţialitate

Alexandru Rafila, precizări despre candidatura din partea PSD și despre cariera tatălui său în Securitate | VIDEO

Profesorul Alexandru Rafila, invitatul Ioanei Ene Dogioiu la Piața Victoriei, a făcut o serie de precizări referitoare la informațiile controversate apărute în spațiul public și a motivat înscrierea sa pe listele PSD pentru alegerile parlamentare din această iarnă.

Cea mai mare controversă legată de numele profesorului și dezbătută în cadrul emisiunii se referă la tatăl său, fost maior și fost șef al Securității din Arad. După emisiune, Alexandru Rafila a trimis o serie de documente în spijinul afirmațiilor sale referitoare la evoluția tatălui.

Alexandru Rafila: „Datorită unor simpatii de stânga pe care acesta le avea încă din perioada școlii profesionale, el a fost trimis la o școală de securitate, în care a fost instruit o perioadă de timp pe care eu nu o cunosc și a fost trimis înapoi în Arad în 1946 ca și angajat al Serviciului Siguranței Statului, angajat civil și, ulterior, în 1948, după abdicarea Regelui Mihai și transformarea Regatului României în republică și serviciul acesta s-a transformat în ceea ce am cunoscut ulteror cu toții ca o instituție opresivă, respectiv Securitatea. Cariera lui s-a încheiaat în mai 1949, data de ieșire a fost practic 1 iunie 1949, motivul pentru care a fost exclus nu-l cunosc, el a fost exclus și din partidul Muncitoresc Român. Excluderea lui a generat întoarcerea lui la ateliere CF Arad.”

Întrebat dacă tatăl său a participat la Masacrul de pe Valea Crișului Alb, profesorul Alexandru Rafila a spus că acest lucru era imposibil.

„Pur și simplu era imposibil, iar lucrul acesta reiese din transcriptul emisiunii realizate de doamna Lucia Hossu Longhin, în care el afirmă de două ori că el a lucrat în această zonă până în luna mai 1949. Există documente istorice, au am căutat să le găsesc pentru a justifica ce s-a întamplat. Lucrul acesta s-a întâmplat în august, deci după mai bine de două luni după momentul în care el nu mai lucra acolo”, a mai precizat profesorul la Piața Victoriei.

În schimb, Alexandru Rafila recunoaște că tatăl său a participat la alte acțiuni represive în scurta vreme când a lucrat pentru Securitate, iar profesorul spune că a aflat despre statutul tatălui destul de târziu.

Alexandru Rafila: „Eu am aflat acest lucru legat de apartenența tatălui meu la Securitate cred că 1982, eu am fost foarte tulburat și am avut mai multe discuții cu el pe această temă. Cu siguranță a participat la acțiuni represive în acea perioadă și lucrul acesta este dincolo de orice tăgadă. Nu caut niciun fel de scuze, dar totdeauna greșelile și vina trebuie asumate.”

Invitatul Ioanei Ene Dogioiu la Piața Victoriei a vorbit și despre cariera tatălui său după ce a plecat din Securitate și a vorbit despre drumul pe care acesta l-a parcurs până când a devenit medic. Astfel, tatăl profesorului s-a transferat la atelierele CRF Grivița în 1951, iar în 1954 a aplicat la Institutul Medico-Farmaceutic și, cu toate că fusese exclus din partid și din Securitate, a fost admis.

„A fost unul dintre studenții eminenți, a terminat cu a doua medie dintre toți studenții din generația lui. El a fost exclus după anul 4 pentru câteva luni, fiind ulterior reprimit și reușind să termine facultatea. Avea 40 de ani când a terminat facultatea, nu a mai putut să urmeze nicio specializare, așa că a mers pe medicină generală. A mers 1-2 ani într-o comună din Buzău, iar ulterior s-a mutat într-o comună din județul Dâmbovița unde a lucrat mai bine de 20 de ani, până în 1983, când a ieșit la pensie”, a mai declarat Alexandru Rafila.

La finalul carierei, profesorul spune că tatăl său nu a beneficiat de niciun fel de pensie specială, ci doar de una specifică meseriei de medic. Și, pentru a demonstra cele spuse în cadrul emisiunii Piața Victoriei, profesorul ne-a oferit o serie de documente oficiale.

Întrebat despre ce moștenire a primit Alexandru Rafila de la părinți, acesta a spus că a primit doar un apartament mic, cumpărat pe vremea când acesta era student.

În plus, profesorul Rafila spune că, în ciuda informațiilor apărute în ultima perioadă în spațiul public, nu a avut niciodată de câștigat de pe urma faptului că tatăl său a fost angajat al Securității

„Eu nu am avut niciun privilegiu, dimpotrivă, părinții mei au trăit în condiții destul de limitate, eu am urmat o școală și un liceu ca toți cei din generația mea. După ce am terminat facultatea am fost medic stagiar în Covasna, noi nu aveam cum să prindem lcouri mai bune pentru că, neavând activitate politică în timpul facultății am avut mai mulți colegi care au terminat chiar cu media 10,50”, a mai spus Alexandru Rafila la Piața Victoriei.

Ioana Ene Dogioiu l-a întrebat pe invitatul său și despre motivul pentru care a ales să candideze la alegerile parlamentare pe listele PSD, ținând cont că în partidul respectiv se află mai multe voci care au negat existența virusului SARS CoV-2.

Alexandru Rafila: „Credeți că dacă un partid politic are persoane care se opun unor măsuri de sănătate publică sau nu înțeleg nu este bine să vină cineva pe care poate îl ascultă? Eu sunt convins că, cel puțin o parte dintre ei, vor reuși să își schimbe atitudinea, dacă nu din convingere măcar din respect.”

Referitor la declarația profesorului Răzvan Chrecheș, care a spus că Alexandru Rafila ar fi instrumentalizat politic prezența în spațiul public din ultimele luni, invitatul la Piața Victoriei spune că resimte acest risc, dar nu este unul care să aibă legătură cu comportamentul acestuia.

„Am urmat nu o agendă politică, ci o agendă profesională. Nu mi se pare că domnul profesor Cherecheș are dreptate. Cred că am avut o prestație echilibrată, niciodată nu am acuzat autoritățile, dimpotrivă, am încercat să le sprijin. Intrarea mea în PSD nu este un motiv de negare a principiilor mele morale și profesionale”, a precizat profesorul la Piața Victoriei.

Dacă va fi pus să aleagă între condiția profesională și linia partidului, Alexandru Rafila a răspuns: „Nu am niciun fel de ezitare să urmez linia morală, a fost prima discuție pe care am avut-o cu domnul Ciolacu. Eu nu am niciun fel de problemă, eu renunț foarte rapid la calitatea de parlamentar, eu am profesiune, am chiar foarte multă treabă și, dacă pot să ajut în zona politică, în zona legislativă, o voi face cu toată convingerea.”

Ioana Ene Dogioiu a ținut să-l întrebe pe invitatul său și despre modul în care acesta a ajuns reprezentantul României la OMS, un alt subiect care a dat naștere unor controverse în ultima perioadă.

„Nu sunt angajatul OMS, singurele plăți pe care le face OMS către mine sunt pentru cele câteva zile în care particip la reuniunile Comitetului Executiv al OMS. Eu am o istorie veche cu OMS am participat sau chiar am condus delegația României la OMS”, a precizat invitatul la Piața Victoriei.

Redăm în continuare emisiunea integrală: