Alegeri SUA: primele estimări

 

Fără surprize, deocamdată

Donald Trump pare să fi cîștigat electorii din state pe care Partidul Republican poate conta în mod obișnuit –  Indiana, Alabama, Kentucky, West Virginia, Oklahoma, Tennessee și Carolina de Sud.

Hillary Clinton e creditată cu victorii în state tradițional democrate: Vermont, Delaware, Maryland, Massachusetts și New Jersey.

Trump este în momentul de față în frunte în Florida, statul care a decis rezultatul alegerilor din 2000, și a cîștigat, de asemenea, un număr semnificativ de electori în Texas – 38.

O victorie simbolică este și cea din Arkansas – acest stat are un număr redus de electori, șase, dar carierele politice ale soților Clinton au început în Arkansas.

Hillary Clinton, la rîndul său, se va bucura de sprijinul celor 29 de electori din statul New York.

S-au închis urnele și în două state importante: Carolina de Nord (15 electori) și Ohio (18).

Carolina de Nord e considerată imaginea “în mic” a diviziunilor care macină societatea americană: numeroși alegători noi o preferă pe candidata democraților, în vreme ce regiunile rurale sunt unul dintre fiefurile lui Donald Trump.

Rezultatul din Ohio este și el așteptat cu înfrigurare – cu o singură excepție, candidatul care s-a impus aici în alegerile organizate din 1945 încoace a cîștigat și Președinția.

 

ACTUALIZARE 04.15

CNN estimează că Donald Trump va cîștiga electorii din statul Texas, 38 la număr, și pe cei din Arkansas, unde Bill Clinton a fost guvernator.

El se bucură acum de susținerea a 128 de electori, față de cei 97 pe care i-ar fi strîns Hillary Clinton.

ACTUALIZARE 04.09:

Democrata Hillary Clinton va cîştiga în statul New York, unde va obţine 29 de mari electori, potrivit proiecţiilor CNN.

Pe de altă parte, Donald Trump obţine susţinerea electorilor din Kansas (şase), North Dakota (trei), South Dakota (trei) și Wyoming (trei), dar şi pe cea a a trei dintre cei cinci electori din Nebraska.

Nebraska şi Maine sunt singurele state unde electorii sunt repartizaţi proporţional între candidaţi, în funcţie de numărul de voturi.

În restul statelor, cîştigătorul ia toţi electorii alocați fiecărui stat.

În aceste condiţii, Hillary Clinton se bucură acum de susţinerea a 97 de electori, iar Donald Trump de susţinerea a 84 de electori.

ACTUALIZARE 03.43:

ABC News și NBC estimează că Partidul Republican își va păstra majoritatea în Camera Reprezentanților.

ACTUALIZARE 03.16:

Candidata democrată la Președinția Statelor Unite, Hillary Clinton, se bucură în momentul de față de susţinerea a 68 de electori, iar Donald Trump ar fi obținut pînă acum 66.

Așa estimează postul de televiziune CNN.

Hillary Clinton a cîştigat în Illinois (20 de electori), New Jersey (14 electori), Rhode Island (patru electori), Delaware (trei electori), Massachusetts (11 electori), Maryland (10 electori) şi District of Columbia (trei electori), toate state tradiţional democrate, potrivit proiecţiilor CNN.

Donald Trump a cîştigat în Oklahoma (şapte electori), Tennessee (11 electori) şi Mississippi (şase electori).

În Florida (29 electori), Pennsylvania (20 de electori), New Hampshire (patru electori), cursa este prea strînsă pentru a se face proiecţii în momentul de față.

ACTUALIZARE 02.58:

Donald Trump conduce în cursa din Carolina de Nord, după numărarea a 10% dintre voturi, relatează CNN.

Trump a obţinut 54,5% din voturile numărate pînă acum, în timp ce Clinton a obţinut 43,3%.

Carolina de Nord pune în joc 15 electori şi este un stat pe care Trump trebuie să îl cîştige pentru a ajunge la Casa Albă.

Cît despre Florida, echilibrul de forțe de schimbă din nou: Hillary Clinton a obţinut 49,2% din sufragiile numărate pînă în prezent, iar Donald Trump – 47,9.

 

ACTUALIZARE 02.40:

Cursă foarte strînsă între Donald Trump și Hillary Clinton în Florida, stat care oferă 29 de mari electori în competiția prezidențială din Statele Unite.

Potrivit celei mai recente estimări făcute de CNN, republicanul s-ar afla în avantaj, cu 49%, față de aproape 48 de procente, cu cît este creditată candidata democraților.

ABC News estimează, la rîndul său, că Donald Trump va cîștiga cei cinci mari electori din West Virginia, stat care s-a pronunțat în favoarea republicanilor din 2000 încoace.

ACTUALIZARE 02.27:

Hillary Clinton, în avans în Florida, după numărarea a 30% din voturi: 49,5%, față de 47,7%, cu cît este creditat Donald Trump. Acest stat pune în joc 29 de mari electori.

ACTUALIZARE 02.15:

CNN o creditează pe doamna Clinton cu un avantaj în Virginia: 49,5%, față de 45,5%.

În Florida, în schimb, Donald Trump s-ar afla la o distanță semnificativă după numărarea primelor voturi exprimate – 58,5%, față de 30,2%.

Se apropie, de asemenea, ora la care se vor închide urnele în statele-cheie Ohio și Carolina de Nord.


 

Primele secţii de vot s-au închis în unele zone din Kentucky şi Indiana, state tradiţional republicane.

Potrivit sondajelor făcute la ieșirea de la urne de postul de televiziune CNN, Indiana, stat de unde este originar candidatul republican la vicepreşedinţie, Mike Pence, l-a preferat pe Donald Trump în proporție de aproape 70%. Candidata democrată, Hillary Clinton, a obținut puțin peste 27%.

Indiana are 11 mari electori în Colegiul Electoral.

În Kentucky, de asemenea, Trump ar fi obținut un scor de 72 de procente, iar în New Hampshire – de 52,5.

În Vermont, stat cu trei mari electori tradițional democrat, Hillary Clinton ar fi cîștigat.

În tabăra democrată, totuși, surse citate de BBC afirmă că starea de spirit ar fi “prudent-optimistă”.

Echipa de campanie a doamnei Clinton ar găsi promițătoare proiecțiile legate de votarea anticipată și rata de participare la scrutin.

Ținta: 270 de mari electori

Distanţa din sondaje s-a redus în ultimele zile, însă Hillary Clinton era în continuare creditată cu cele mai mari şanse să obţină votul a 270 din cei 538 de mari electori, de care are nevoie pentru învinge.

Atenția se îndreaptă  acum asupra Virginiei – cu 13 mari electori, acest stat a votat în 2008 şi 2012 pentru Barack Obama, dar anterior i-a preferat pe republicani.

Dacă Donald Trump va cîştiga acolo sau dacă diferenţa este foarte mică, noaptea se anunţă lungă pentru democraţi.

Şi Georgia (cu 16 mari electori), e un stat care votează cu democrații din 1996, dar susţinerea de care se bucură acolo partidul s-a erodat.

Potrivit analiştilor, şansele lui Trump depind de rezultatele sale din Florida, Michigan, Carolina de Nord, Ohio, dar şi din Pennsylvania.

Mai exact, pentru ca Trump să cîştige, trebuie să obţină victoria în majoritatea acestor state.

Dacă Trump nu cîştigă Florida, Michigan şi Pennsylvania, doamna Clinton aproape că are victoria asigurată.

În acelaşi timp, Trump trebuie să îşi menţină controlul în statul tradiţional republican Arizona, unde cursa este foarte strînsă.

Alertă

În California, poliția a închis o secție de votare din localitatea Azusa, din cauză că mai multe focuri de armă s-au auzit în apropiere.

Potrivit CNN, cel puțin două persoane ar fi fost rănite.

Incidentul s-a produs în jurul orei locale 14.00.

“Situația este critică”, a spus un reprezentant al Poliției, citat de ziarul Los Angeles Times.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS