ALEGERI SUA: Donald Trump se declară câștigător – VIDEO

Candidatul republican la Președinția Statelor Unite, Donald Trump, s-a declarat câștigător al scrutinului.

El s-a adresat suporterilor săi strînși la New York.

“Îmi pare rău că v-am făcut să așteptați – tocmai ce am primit un telefon din partea doamnei Clinton, care ne-a felicitat pentru victorie“.

“Am felicitat-o, la rîndul meu, pentru o campanie în care a luptat din greu. Îi suntem recunoscători pentru felul în care și-a slujit țara – și vă asigur că sunt foarte sincer“.

“E timpul să ne vindecăm rănile. Tuturor republicanilor, democraților și independenților le spun că acum a venit momentul să ne unim.

Promit că voi fi președintele tutoror americanilor“.

“Să lucrăm împreună pentru a unifica țara”, a adăugat Donald Trump.

“Nu am dus o campanie, am organizat o mișcare”, a continuat el.

“O mișcare formată din milioane de oameni care muncesc din greu, oameni de toate rasele, religiile și credințele. Oameni care așteaptă ca Guvernul să-i slujească pe cetățeni. Îi va sluji așa cum trebuie”.

Ideile lui Trump

Preşedintele ales al SUA a evocat în campania electorală o serie de teme politice şi economice, pledînd pentru măsuri dure în sensul combaterii imigraţiei şi a terorismului, precum şi pentru renegocierea unor tratate internaţionale.

IMIGRAŢIE

Donald Trump a semnalat în repetate rînduri că vrea să expulzeze cinci milioane dintre cei 11 milioane de imigranţi aflaţi în ilegalitate pe teritoriul SUA.

Trump a afişat promis că va construi un zid la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

ARME DE FOC

Donald Trump a afirmat că accesul la arme de foc este un drept constituţional, pledînd pentru menţinerea facilităţilor de achiziţionare.

COMBATEREA TERORISMULUI

Donald Trump a denunţat “ineficienţa” administraţiei Barack Obama în combaterea terorismului, criticând şi abordarea lui Hillary Clinton.

EI a promis că va distruge organizaţia teroristă Stat Islamic. “Dar voi prefera să nu fac acest lucru cu trupele noastre, cred că înţelegeţi acest lucru“, a spus el.

În privinţa conflictului din Siria, nici Donald Trump, nici Hillary Clinton nu au propus în mod clar înlăturarea de la putere a regimului Bashar al-Assad.

ENERGIE şi PROTECŢIA MEDIULUI

Donald Trump a semnalat că nu crede în fenomenul schimbărilor climatice.

ECONOMIE, FISCALITATE, TRATATE INTERNAŢIONALE

Donald Trump a promis că va fi “preşedintele care va crea cele mai multe locuri de muncă”.

În ultimele luni, candidatul republican şi-a adaptat discursul pe tema planului de reformă fiscală. Iniţial, planul prezentat în septembrie prevedea reducerea impozitului pe venit pentru categoriile sociale bogate de la 39,6% la 25%.

Însă declaraţiile făcute ulterior pe această temă au generat o stare de confuzie. “Impozitele vor creşte puţin”, afirma Donald Trump într-un interviu acordat pe 8 mai.

În august, însă, la Detroit, Trump a nuanţat: “Nimic nu i-ar bucura mai mult pe adversarii noştri străini decât împovărarea fiscală a companiilor şi cetăţenilor noştri până la eliminare”.

În timpul campaniei din Partidul Republican, Trump sugera o reducere a impozitelor pentru cetăţenii americani care au venituri anuale de peste un milion de dolari.

SALARIUL MINIM

În timpul dezbaterilor electorale, Trump a fost întrebat dacă va majora salariul minim. Răspunsul său: “Nu”.

După şase luni, Trump afirma: “Analizez posibilitatea modificării salariului minim, nu am luat nici o decizie în privinţa cifrelor. Dar cred că oamenii trebuie să primească mai mult. Sigur, este o schimbare, pot să fac schimbări, este necesară flexibilitate”.

TRATATE COMERCIALE

Donald Trump s-a pronunţat frecvent împotriva Parteneriatului Transpacific (TTP), pe motiv că acest acord ar avantaja China din punct de vedere economic.

El ar vrea și renegocierea Acordului comercial nord-american şi acuză China de manipularea tranzacţiilor monetare.

Acordul de Parteneriat Transpacific (TTP) a fost semnat în februarie 2016 de Statele Unite cu Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore şi Vietnam.

Acordul comercial trebuie ratificat de fiecare semnatar pentru a intra în vigoare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS