Alegeri SUA: cursă tensionată, Donald Trump e în frunte

Suspans în scrutinul prezidențial din Statele Unite.

La nivel naţional, candidatul republican, Donald Trump, are 48,9% din voturi, iar Hillary Clinton – 47%, potrivit rezultatelor parţiale anunţate după numărarea a 44% din sufragiile exprimate.

Ziarul New York Times și postul de televiziune CNN constată, în baza predicțiilor de pînă acum, că Donald Trump ar avea o șansă de a cîștiga postul de la Casa Albă.

Potrivit CNN, Trump se bucură acum de sprijinul a 167 de mari electori, în vreme ce Hillary Clinton e creditată cu 131.

Numeroși comentatori dădeau drept foarte ridicate șansele unei victorii a doamnei Clinton în cazul în care ea ar cîștiga cei 29 de electori din Florida.

Numai că fostul ministru de externe al Statelor Unite se află în urma lui Donald Trump, în condițiile în care numărătoarea voturilor din acel stat aproape că s-a încheiat.

Foarte importante se anunță, deci, rezultatele din state-cheie precum Ohio, Pennsylvania, Virginia și Carolina de Nord.

CNN a estimat că Donald Trump va cîștiga cei 18 electori din Ohio, unul dintre statele-cheie în scrutinul prezidențial.

Cu o singură excepție, candidatul care s-a impus aici în alegerile organizate din 1945 încoace a cîștigat și Președinția.

În 2012, Barack Obama a cîștigat în Ohio la o diferență de 3 procente față de Mitt Romney.

Pentru ca doamna Clinton să își păstreze șansele, ea are nevoie să cîștige cîteva state în care sondajele de opinie au creditat-o adesea cu prima șansă: Michigan, Wisconsin, Virginia, Colorado, Pennsylvania și  New Hampshire.

Cea mai recentă predicție a CNN o creditează pe Hillary Clinton cu o victorie în Virginia (13 electori).

Potrivit NBC News, și statul Colorado (9 electori) ar prefera-o pe candidata democrată. Barack Obama a cîștigat în acest stat și în 2008, și în 2012, după mai bine de 30 de ani de victorii republicane în zonă.

Cursa parlamentară

Republicanii îşi păstrează, pe de altă parte, controlul asupra Camerei Reprezentanţilor, estimează NBC News.

Republicanii ar fi obţinut 118 mandate, iar democraţii – 86.

Rezultatul nu reprezintă o surpriză. Sondajele anticipaseră o victorie a republicanilor în camera inferioară a Congresului.

Cetățenii Statelor Unite aleg 34 dintre cei 100 de senatori şi pe toţi cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor.

Fără surprize în prima parte 

Donald Trump pare să fi cîștigat electorii din state pe care Partidul Republican poate conta în mod obișnuit –  Indiana, Alabama, Kentucky, West Virginia, Oklahoma, Tennessee și Carolina de Sud.

Hillary Clinton e creditată cu victorii în state tradițional democrate: Vermont, Delaware, Maryland, Massachusetts și New Jersey.

Trump este în momentul de față în frunte în Florida, statul care a decis rezultatul alegerilor din 2000, și a cîștigat, de asemenea, un număr semnificativ de electori în Texas – 38.

O victorie simbolică este și cea din Arkansas – acest stat are un număr redus de electori, șase, dar carierele politice ale soților Clinton au început în Arkansas.

Hillary Clinton, la rîndul său, se va bucura de sprijinul celor 29 de electori din statul New York.

S-au închis urnele și în două state importante: Carolina de Nord (15 electori) și Ohio (18).

Carolina de Nord e considerată imaginea „în mic” a diviziunilor care macină societatea americană: numeroși alegători noi o preferă pe candidata democraților, în vreme ce regiunile rurale sunt unul dintre fiefurile lui Donald Trump.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS