Alegeri SUA: Cei mai mulți votanți au hotărît pe cine preferă dinainte de septembrie

Hillary Clinton, candidata  democrată la funcţia de preşedinte al Statelor Unite, se îndreaptă spre oraşul New York, la sediul său de campanie, de unde va urmări rezultatele scrutinului prezidenţial.

Potrivit unui sondaj făcut la ieșirea de la urne de postul de televiziune CNN, aproximativ 62% dintre alegători s-au hotărît încă dinainte de luna septembrie cu cine vor vota.

38% dintre cei chestionați au spus că vor un candidat care să aducă schimbarea, unul dintre mesajele-cheie ale republicanului Donald Trump.

Pe de altă parte, 22 de procente ar fi ales un candidat cu experienţă, iar alte 22, unul cu un mod corect de a gîndi – două dintre argumentele pe care a mizat Hillary Clinton.

La tribunal

O  instanță din statul Nevada a respins o plîngere depusă de avocații lui Donald Trump referitoare la procesul de votare anticipată de săptămîna trecută.

Reprezentanții candidatului republican la Președinția Statelor Unite au reclamat faptul că patru secții de votare și-ar fi prelungit programul peste ora legală, ca le să permită mai multor cetățeni hispano-americani să-și exprime opțiunea: e de așteptat ca ei să se fi pronunțat în favoarea lui Hillary Clinton.

Judecătoarea Gloria Sturman, de la Tribunalul districtului Clark, a constatat că programul fusese prelungit pentru că la secțiile de votare se formaseră cozi și pentru că nu toți cei prezenți reușiseră să voteze.

De asemenea, ea a atras atenția că – dacă ar fi dat curs reclamației – numele oficialilor din secțiile de votare ar fi fost făcute publice, iar aceștia ar fi riscat să fie hărțuiți.

Suspans

Între timp, într-un interviu la postul de televiziune Fox, Donald Trump a lăsat din nou să se înțeleagă că e posibil să nu recunoască rezultatul votului, în cazul în care nu va avea cîștig de cauză.

O să vedem cum merg lucrurile – să sperăm că o să fie bine, că nu vom avea de ce să ne facem griji și că o să cîștigăm. Sistemul de vot este corupt, iar asta se vede la secțiile de votare”, a afirmat Donald Trump.

Întrebat dacă asta înseamnă că alegerile nu vor lua sfîrșit astăzi, el a invocat presupuse relatări – neconfirmate oficial – potrivită cărora voturi exprimate electronic în favoarea sa ar fi transformate în voturi pentru Hillary Clinton.

Eric Trump, fiul candidatului republican, pare însă să se fi autodenunțat: el a făcut publică pe site-ul de microblogging Twitter o fotografie cu buletinul său de vot și s-a declarat “onorat” să poată vota pentru tatăl său.

În Statul New York, însă, legea interzice publicarea fotografiilor făcute de participanții la alegeri în secțiile de votare: amenda este de o mie de dolari. Eric Trump a șters după aceea postarea sa de pe Twitter.

Ambasadorul Hans Klemm: “Parteneriatul nu a fost niciodată mai puternic”

În București, ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, a declarat că – indiferent de rezultatul alegerilor – parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite trebuie să meargă mai departe.

Niciodată acest parteneriat nu a fost mai puternic în ceea ce privește contribuțiile pe care România le-a adus.

Ceea ce cred eu că este important e că rezultatul alegerilor americane de astăzi și la rezultatul alegerilor din România din 11 decembrie e nevoia de a ne asigura că parteneriatul nostru strategic va rămâne pe o traiectorie pozitivă.

Sper că electoratul român se va prezenta și el la urne în număr mare și că va alege un Guvern bazat pe încredere și integritate“.

A fost o campanie foarte lungă, controversată și dramatică, dar și plină de obstacole pentru toți cei interesați de starea democrației, a economiei și a societății ”, a spus diplomatul american, care a adăugat că puține campanii electorale din Statele Unite au scos la iveală atîtea diviziuni sociale, economice și educaționale.

Întrebat cine o să cîștige scrutinul, Hans Klemm a răspuns că asta va depinde de înțelepciunea alegătorilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS