Alegeri parlamentare în Italia: dreapta și extrema dreaptă, în ascensiune

Alegeri legislative în Italia, duminică: potrivit sondajelor, scrutinul amenință să ofere un nou avînt partidelor populiste şi de extremă dreapta şi să instaleze la Roma un Parlament fără o majoritate stabilă.

În cele două luni de campanie electorală, principalele subiecte de dezbatere au fost imigranţii, insecuritatea şi starea economiei.

Fostul premier Silvio Berlusconi nu poate candida din cauza unei condamnări penale, însă conduce o coaliţie formată din dreapta şi extrema-dreaptă care era în frunte în sondaje, dar fără garanţia unei majorităţi.

Berlusconi susține că va crea o jumătate de milion de locuri de muncă în sud şi că-l va desemna drept premier, în cazul unui succes la urne, pe Antonio Tajani, actualul preşedinte al Parlamentului European.

Dreapta promite, de asemenea, eliminarea unor impozite și cotizații plătite de companii.

Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga Nordului, a mizat îndeosebi pe atacurile împotriva imigranţilor şi politicilor Uniunii Europene.

La stînga, liderul Partidului Democrat, fostul premier Matteo Renzi, a calificat drept “reciclate” promisiunile lui Berlusconi și a îndemnat la un vot “util”, care să prevină formarea unei alianțe post-electorale între Liga Nordului şi populiştii din Mişcarea 5 Stele.

Milioane dintre cetățenii cu drept de vot ar fi încă nehotărîți.

Pragul pentru obţinerea majorităţii în parlament este de 40-45%, pentru că noul sistem electoral din Italia combină scrutinul proporţional cu cel majoritar.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS