Prezidențiale 2019: Drept de vot refuzat din cauza orientării sexuale? | AUDIO

Cetățeanul român care a reușit să schimbe legislația europeană în materie de drepturi ale omului reclamă că nu poate vota la primul tur al prezidențialelor.

Motivul? Este căsătorit cu un bărbat, americanul Clai Hamilton.

Adrian Coman a dat statul român în judecată la Curtea Europeană de Justiție și a cîștigat: autoritățile nu-i recunoșteau soțului său dreptul de reședință.

Acum, Consulatul din New York nu i-a reînnoit lui Adrian Coman pașaportul românesc.

La întrebarea din formularul online privind starea civilă, el a declarat adevărul – este căsătorit cu o persoană de același sex.

„Ca urmare a acestei declarații, Consulatul român la New York a răspuns că ei nu-mi pot procesa cererea de pașaport, pentru că nu există în legislația românească un echivalent al căsătoriei mele.

Evidența Populației practic zice negru pe alb: în fața autorităților române trebuie să te declari necăsătorit.

Celelalte instituții spun că întrebarea este opțională – în realitate este obligatorie, pentru că în formularul online nu poți trece mai departe dacă nu răspunzi la acea întrebare”, a declarat Adrian Coman la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Adrian Coman a adăugat că a dat din nou statul în judecată, pentru că nu-i este încălcat numai dreptul la vot.

El este nevoit să se folosească de pașaportul american pentru a veni în România.

„Sper să se găsească o soluție pentru ca eu – cetățean român – să nu fiu umilit și discriminat (și) să beneficiez de un drept pe care-l avem toți.

Toți cetățenii români, indiferent de cu cine sînt căsătoriți, trebuie să poată avea pașaport, să poată călători, să poată vota.

Eu am numai pașaport american și pot să rămîn numai 90 de zile în România, ceea ce este strigător la cer”, a concluzionat Adrian Coman.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS