Agenția Europeană a Medicamentului: O decizie privind autorizarea vaccinului Pfizer, cel târziu pe 29 decembrie

Agenţia Europeană pentru Medicamente va organiza cel mai târziu la 29 decembrie o reuniune extraordinară pentru a da sau nu undă verde comercializării vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de companiile BioNTech şi Pfizer.

O singură companie a mai solicitat autorizarea de comercializare pe piaţa Uniunii Europene pentru vaccinul său, și anume Moderna, care aşteapta o decizie cel târziu pe 12 ianuarie 2021.

Dacă informaţiile prezentate sunt suficient de solide pentru a trage o concluzie în ce priveşte calitatea, siguranţa şi eficacitatea vaccinului Pfizer, Agenția Europeană pentru Medicamente  îşi va finaliza evaluarea pînă la sfîrșitul anului.

O analiză finală a studiului de fază 3 a serului anti-COVID produs de Pfizer și BioNTech arată că acesta a fost 95% eficient în prevenirea infecțiilor, chiar și la adulții în vârstă, și nu a cauzat probleme serioase de siguranță.

Pe de altă parte, compania Moderna plănuiește să ceară o autorizare condiționată de punere în piață a vaccinului sau din partea Agenției Europene a Medicamentului.

Moderna va solicită și precalificarea sau listarea pentru utilizare de urgență din partea Organizației Mondiale a Sănătății.

Din primele analize, eficientă vaccinului Modernă este de 94%, iar conform companiei, serul ar preveni 100% cazuri grave de îmbolnăvire de COVID-19.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS