“Aferim!”, de Radu Jude, e propunerea României la Oscar 2016 (VIDEO)

Lungmetrajul Aferim!, de Radu Jude, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria “cel mai bun film într-o limbă străină, alta decît engleza” a premiilor Oscar 2016.

Propunerea României nu devine în mod automat o nominalizare – pentru acest lucru e nevoie de o intensă promovare printre membrii Academiei Americane de Film, cei care stabilesc cine concurează la Oscaruri.

Propulsat, între alții, de actorul ieșean Teodor Corban și de imaginea alb-negru a operatorului Marius Panduru, Aferim! a cîștigat anul acesta Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de Film din Berlin.

Pînă acum, e  cel mai de succes film românesc al anului: l-au văzut în sălile de cinema aproximativ 73,000 de persoane.

Aferim! e și primul film românesc în care e abordată frontal chestiunea sclaviei romilor.

Lungmetrajul urmărește evenimentele declanșate de căutarea unui rob fugar de către un zapciu din secolul al XIX-lea și de către băiatul lui.

Regizorul Radu Jude spunea într-un interviu la Europa FM că lungmetrajul său are și intenții polemice.

 

14 filme intraseră în competiția pentru o posibilă nominalizare la Oscar.

Unele sunt absolut onorabile, altele – de-a dreptul obscure sau de o calitate îndoielnică.

Potrivit cronicarului de film de la Europa FM, Filip Standavid, “s-ar putea spune că a fost o competiție cu rezultatul știut dinainte, dar în acest caz el e cît se poate de corect”.

În afară de Aferim!, în această cursă au mai intrat Cel ales, de Cristian Comeagă, Quod Erat demonstrandum, de Andrei Gruzsniczki, Poarta albă, de Nicolae Mărgineanu, Ana, de Alexa Visarion, De ce eu?, de Tudor Giurgiu, Live, de Vlad Păunescu, Comoara, de Corneliu Porumboiu, Carmen, de Doru Niţescu, Doar cu buletinul la Paris, de Şerban Marinescu, Terapie pentru crimă, de Cristian Vasilescu, Cuscrii, de Radu Potcoavă, Alt Love Building, de Iulia Rugină, şi Fata cu ochii verzi, de Mihai Mihăiescu.

Juriul care a desemnat propunerea României pentru o nominalizare la Oscar 2016 a fost format din Cristina Corciovescu, Magda Mihăilescu, Ileana Bârsan, Eugenia Vodă, Irina Margareta Nistor, Mihai Fulger, Iulia Blaga şi Dana Duma.

Potrivit regulamentului Academiei de film americane, care acordă premiile Oscar, producţiile eligibile la categoria “cel mai bun film într-o limbă străină” trebuie să fie lungmetraje produse în afara Statelor Unite ale Americii, cu un dialog preponderent într-o altă limbă decât engleza.

Pentru anul viitor, sunt considerate eligibile filmele lansate în ţara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2014 şi nu mai tîrziu de 30 septembrie 2015.

De asemenea, filmele eligibile trebuie să fi rulat cel puţin şapte zile consecutiv într-un cinematograf din ţara de origine şi să aducă încasări producătorului şi distribuitorului.

Propunerile ţărilor trebuie să fie primite de Academia de Film americană până la data de 1 octombrie a anului în curs.

Fiecare ţară poate avea o singură propunere.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS