Activista Greta Thunberg, la ONU: Mi-aţi furat visele şi copilăria cu vorbele voastre goale | VIDEO

Secretarul general al ONU, António Guterres, a organizat o conferință pe tema chimbărilor climatice la sediul din New York al instituției.

60 dintre liderii de pe glob au luat parte la reuniune.

Activista adolescentă Greta Thunberg, în vîrstă de 16 ani, s-a adresat celor prezenți.

Tînăra suedeză le-a spus că inactivitatea liderilor lumii i-a furat copilăria și visurile, dar că ea se poate considera norocoasă întrucât, în alte părți ale lumii, oamenii mor din cauza schimbărilor climatice, iar ecosisteme întregi dispar.

„Sîntem în pragul extincției în masă, iar voi vorbiți doar despre bani și despre povești cu creșterea economică eternă. Cum îndrăzniți?”, a spus Greta Thunberg.

Președintele Donald Trump, un contestatar al gravității schimbărilor climatice, a apărut pentru scurtă vreme la sediul ONU.

Printre țările care au absentat de la reuniune se numără Arabia Saudită – cel mai mare exportator de petrol din lume – și Brazilia, scena unor devastatoare incendii, vara aceasta, în pădurea amazoniană.

Săptămîna trecută, milioane de oameni (mulți dintre ei, foarte tineri) au luat parte la proteste provocate de lipsa de acțiune a guvernelor și a organizațiilor suprastatale.

Numai în ultimii 4 ani, cantitatea de dioxid de carbon emisă în atmosferă a sporit cu 20%, iar schimbările climatice au provocat numeroase catastrofe naturale.

Cei mai mulți dintre demnitarii lumii par totuși că creadă că problemele ar putea fi atenuate grație unor noi programe sau așa-zise măsuri “eco”.

Larga majoritate a comunității științifice insistă că amenințarea e una fără precedent și că ea impune demersuri fără precedent.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS