Acord la Bruxelles: Ursula von der Leyen, propusă drept președintă a Comisiei Europene

Ursula von der Leyen, ministrul apărării din Germania, a fost propusă oficial pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, iar Charles Michel pentru funcţia de preşedinte al Consiliului European.

Anunțul a fost făcut de președintele în exercițiu al Consiliului, Donald Tusk.

Consiliul European a ajuns la un acord privind viitoarea conducere a instituţiilor Uniunii Europene„, a anunţat marţi seară, pe Twitter, Donald Tusk.

„Consiliul European o propune pe Ursula von der Leyen pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene”, a adăugat el.

Considerat favorit, politicianul socialist olandez Frans Timmermas s-a lovit de rezistența statelor din centrul și estul Europei.

Timmermans este unul dintre criticii vehemenți ai derapajelor politico-judiciare din Ungaria, Polonia și România.

Eurodeputatul german Manfred Weber a anunțat la rîndul său că a renunţat la candidatura pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, la care ar fi avut dreptul în calitatea sa de candidat al Partidului Popular European, gruparea cu cele mai multe voturi la alegerile europene din luna mai.

Charles Michel, premier al Belgiei, a fost nominalizat pentru postul de preşedinte al Consiliul European.

Christine Lagarde, în prezent directoarea Fondului Monetar Internațional, a fost nominalizată pentru funcţia de preşedintă a Băncii Centrale Europene (BCE).

Doamna Lagarde s-a declarat „onorată” pentru nominalizare şi a anunţat că își suspendă atribuțiile de directoare a FMI.

Sunt onorată că am fost nominalizată pentru funcţia de preşedinte al BCE. În acest context, în urma consultărilor cu membrii Comisiei de Etică a FMI, am decis să îmi deleg temporar atribuţiile de director al FMI, pe durata procedurilor„, a declarat Christine Lagarde marţi seară.

Pentru funcţia de Înalt reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate a fost propus oficial Josep Borrell Fontelles, ministrul de Externe al Spaniei şi fost preşedinte al Parlamentului UE.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS