Acord între Distrigaz și Elcen: bucureștenii nu vor rămâne fără apă caldă

Distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud, controlat de grupul francez Engie, a ajuns la o înţelegere cu societatea Electrrocentrale București (ELCEN).

Aceasta își va plăti eșalonat datoriile restante, drept pentru care Distrigaz va ridica poprirea instituită joi pe conturile companiei de stat.

Acordul elimină, pentru moment, riscul unor întreruperi în alimentarea cu apă caldă a Bucureștiului, a anunţat Ministerul Energiei.

Distrigaz Sud Reţele a pus joi poprire pe toate conturile ELCEN.

Măsura viza și clienţii companiei de stat, inclusiv regia de termoficare RADET.

Datoriile neachitate sunt de aproape 12 milioane de lei.

Reprezentanţii Elcen şi Distrigaz au ajuns la o înţelegere de principiu privind eşalonarea, pînă la sfârşitul acestui an, a sumei de 11,7 milioane de lei, reprezentînd penalităţi de întîrziere aferente unor facturi din anii precedenţi, conform titlului executoriu obţinut de Distrigaz împotriva Elcen“, a anunțat ministerul.

În măsura în care RADET îşi va respecta obligaţia de a întocmi luni ordinul de plată pentru achitarea subvenţiei scadente, se va putea vira către Romgaz contravaloarea gazelor livrate şi astfel, cel puţin pentru moment, nu vor fi probleme în alimentarea cu apă caldă“, a adăugat instituția.

În total, RADET are – la rîndul său – datorii de peste 3,6 miliarde de lei către ELCEN.

În cele şase sectoare ale Capitalei sunt 1,23 milioane de clienţi branşaţi la sistemul centralizat de termoficare, în 566,000 de apartamente.

ELCEN se află sub autoritatea Ministerului Energiei şi produce şi distribuie energie termică şi energie electrică.

Compania este cel mai mare producător de energie termică din România.

Ea asigură 40% din producţia la nivelul ţării şi 90% din producţia din Bucureşti.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS