A murit disidentul chinez Liu Xiaobo

Disidentul chinez Liu Xiaobo, condamnat la închisoare pentru activitățile sale de promovare a practicilor democratice, a murit la spital.

Avea 61 de ani.

Liu Xiaobo primise în 2010 Premiul Nobel pentru pace.

Spitalul din nord-estul Chinei unde era tratat de cancer de ficat în fază terminală anunțase miercuri că laureatul Premiului Nobel a suferit o insuficiență respiratorie și că era pe moarte.

Liu Xiaobo fusese eliberat condiționat și spitalizat abia după ce i s-a pus, în luna mai, diagnosticul de cancer în fază terminală.

Anterior, el petrecuse opt ani în detenție, condamnat pentru “subversiune”.

Beijingul s-a opus în mod constant plecării sale în străinătate pentru tratament, pe motiv că starea lui ar fi interzis orice deplasare.

Doi medici occidentali care l-au putut vizita de curînd au afirmat contrariul.

Nobelul pentru pace

Scriitor, critic literar și activist pentru drepturile omului, Liu Xiaobo este unul dintre autorii unui document semnat în 2008 de 300 de intelectuali.

Carta 08 cerea un stat liber, democratic și constituțional.

Anterior, el a fost condamnat la închisoare pentru susținerea protestelor care au avut loc în 1989 în Piața Tiananmen din Beijing.

S-a pronunțat, de asemenea, în favoarea mișcării spirituale Falun Gong.

Liu Xiaobo a cerut, de asemenea, Beijingului să organizeze convorbiri cu Dalai Lama, liderul spiritual tibetan.

A primit Nobelul pentru pace pe cînd se afla în închisoare, în 2010, “pentru lupta sa non-violentă pentru drepturile fundamentale ale omului”.

Este primul cetățean chinez care a obținut această distincție în timp ce locuia în China și a treia persoană din întreaga lume căreia i s-a acordat Nobelul pentru pace pe cînd se afla în detenție – prima a fost germanul Carl von Ossietzky, în 1935, iar cea de-a doua – disidenta Aung San Suu Kyi, din Myanmar (1991).

Oficialiățile chineze i-au interzis să trimită un reprezentant la Oslo, care să ridice premiul în numele său.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS