A început votul în plenul reunit al Parlamentului asupra moțiunii de cenzură

Deputații și senatorii votează, la ora transmiterii știrii, pe moțiunea de cenzură denumită „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis urgent”, inițiată de Opoziție. Votul este secret, cu bile. Pentru ca moțiunea să fie adoptată, este nevoie de cel puțin 233 de voturi.

S-au pronunțat asupra textului mai mulți demnitari ai PSD sau asociați acestuia: Mihăiță Găină, Sorin Bota și Ion Mocioalcă.

Mihăiță Găină este finul ministrului Agriculturii, Petre Daea.

Gabriel Petrea, liderul tineretului PSD, și-a exprimat și el opțiunea, în aplauzele opoziției.

Au mai votat moțiunea doi demnitari bolnavi: Cornel Olar (PNL) și Vasile Lungu (PMP).

Acesta din urmă și-a amânat o operație la Cluj și a fost adus cu Ambulanța la Palatul Parlamentului.

Guvernul se bazează pe 202 parlamentari PSD, în timp ce Opoziția , matematic, deține 238 de voturi.

În cazul în care moțiunea de cenzură primește votul în Parlament, atunci este retrage votul de încredere al Legislativului pentru Guvern.

Potrivit Legii 90/2001 privind funcționarea Guvernului și a ministerelor, principala consecință este aceea că Executivul nu mai poate emite ordonanțe de urgență sau propuneri legislative către Parlament, dacă este retras votul de încredere prin moțiune de cenzură.

„În cazul încetării mandatului sau, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege. În situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, Guvernul poate iniţia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internaţionale, proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat, precum şi proiectul de lege privind responsabilitatea fiscală”, conform legii menționate.

Și articolul 110, alineatul 2, din Constituție spune că „Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, ori este în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile mai mult de 45 de zile”.

În astfel de situație sunt aplicabile prevederile articolului 103, în care șeful statului „desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

„Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului”, mai arată același articol din Legea fundamentală.

Totodată, „programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor”, conform articolului 103 din Constituție.

„Guvernul al cărui mandat a încetat (…) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”, mai prevede Legea fundamentală.

Ediție Specială cu Alice Iacobescu, Vlad Petreanu și Moise Guran: Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă

Ediție Specială cu Alice Iacobescu, Vlad Petreanu și Moise Guran: Moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilăhttps://www.europafm.ro/stiri/

Publicată de Radio Europa FM pe Joi, 10 octombrie 2019

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS