Confidenţialitate

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre ziua de azi (AUDIO)

Pe 23 aprilie 1962 s-a încheiat în România, oficial, colectivizarea agriculturii. Mai exact, a avut loc o ședință a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român, partidul unic la acea vreme, în care s-a anunțat această “victorie” uriașă. Ce a însemnat, în realitate? Din 1949 până în 1962, statul comunist le-a confiscat țăranilor pâmânturile, animalele și uneltele agricole și le-a reunit în așa numite cooperative agricole de producție. Propaganda comunistă spunea că oamenii intrau în colectiv de bună voie, însă realitatea e că mulți se opuneau așă că erau arestați, trimiși la închisoare sau deportați în Bărăgan, apoi bunurile le erau confiscate. Unii au fost chiar uciși pentru că s-au opus colectivizării.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe 23 aprilie 2009, fostul rege al României, Mihai I, a anunțat că susține candidatura ginerelui său, principele Radu, la președinția României.

Fostul suveran a susținut o declarație de presă la Palatul Elisabeta, dar în absența candidatului, principele Radu,  și a soției sale, principesa Margareta, fiica regelui Mihai. Tot de la Palatul Elisabeta a făcut și principele Radu anunțul candidaturii, 9 aprilie 2009.

Aventura politică a principelui Radu s-a încheiat însă la fel de repede precum a început, la nici cinci luni de la anunțul candidaturii la prezidențiale. Bizarul episod a rămas neexplicat până azi.

Pe 23 aprilie 1564 se consideră că s-a născut dramaturgul şi poetul William Shakespeare, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limbă engleză.

Data nașterii nu e sigură, însă în actele bisericii scrie că a fost botezat pe 26 aprilie, iar în acele vremuri obiceiul era ca botezul să fie ținut la trei zile după naștere.

Operele lui Shakespeare au fost traduse în 80 de limbi, inclusiv în klingoniana din Star Trek, iar scriitura lui a dat naștere limbii engleze vorbite azi.

O bună parte din viața lui rămâne totuși un mister. Istoricii nu îi știu data nașterii, unde și-a făcut studiile sau ce a făcut vreme de 7 ani, când a plecat la Londra după nașterea copiilor.

Pe 23 aprilie 1958 s-a născut Radu Mihăileanu, regizor român stabilit în Franța. S-a născut într-o familie de evrei-români din București. Pe tatăl său îl chema Mordechai Buchman, dar și-a schimbat numele în mai românescul Ion Mihăileanu după ce a evadat dintr-un lagăr de concentrare nazist din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 1980, Radu Mihăileanu a fugit din România. S-a stabilit mai întâi în Israel, apoi în Franța, unde a absolvit Institutul de Cinematografie din Paris. O poveste despre fuga unor evrei din Europa de Est din calea naziștilor spune și unul dintre cele mai de succes filme ale sale, “Trenul Vieții”.

Filmele lui Mihăileanu au fost apreciate atât de public, cât și de critici. El a câștigat până acum peste 30 de premii la festivaluri importante de film, pentru regia și scenariile pe care le-a semnat.

Pe 23 aprilie 1936 s-a născut cântărețul și compozitorul american Roy Orbison, binecunoscut în anii 60. Când a împlinit șase ani, Orbison a primit cadoul de tatăl său o chitară, deși el voia o muzicuță. Prima trupă muzicală și-a făcut-o la 13 ani, iar mai târziu s-a lăsat de școală ca să se ocupe doar de muzică. Cea mai cunoscută melodie a lui este “Pretty Woman”, lansată în toamna lui 1964. Au fost vândute atunci 7 milioane de discuri, iar cântecul a ajuns pe primul loc în Statele Unite și în multe țări din Europa.