25 de ani de la cea mai violentă mineriadă

Astăzi se împlinesc 25 de ani de la începutul mineriadei din 13-15 iunie 1990 – cel mai violent eveniment de acest fel din istoria postdecembristă a României, soldat (oficial) cu cel puțin șase morți, dar al cărui bilanț rămîne în continuare incert.

Celor uciși li se adagă peste 750 de răniți, 6 femei violate și peste o mie de persoane reținute ilegal. Nimeni nu a fost tras la răspundere pînă acum.

 

(FOTO: Dinu Lazăr)

La un sfert de secol de atunci, după o condamnare definitivă la CEDO, Parchetul General a anunțat că redeschide ancheta asupra celor întîmplate.

Fenomenul ”Piața Universității” a debutat la 22 aprilie 1990.

În urma unui miting electoral organizat de PNȚCD, manifestanții au ridicat o baricadă și au hotărît să nu mai părăsească piața.

Ei cereau scoaterea în afara legii a oricărui partid de tip comunist, înlăturarea din funcțiile de conducere a celor care au făcut parte din nomenclatura și aparatul PCR între 1945 și 1989 și cercetarea tuturor persoanelor care au aparținut celor două categorii menționate.

La 20 mai 1990, primele alegeri parlamentare și prezidențiale de după evenimentele din decembrie 1989 aveau să fie cîștigate de Ion Iliescu și de FSN.

Intervenția

Între 13 și 15 iunie 1990, forțele de ordine susținute de mineri au intervenit cu violență pentru a-i dispersa pe oamenii adunați din Piața Universității din București.

În seara zilei de 13 iunie, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroșani spre Capitală.

Ajunși în București, au ocupat repede Piața Universității, unde au pretins că refac rondurile de flori distruse de manifestanți.

Au pătruns însă în clădirea Universității și au devastat sediile PNȚCD și PNL, după cum chiar unii mineri au recunoscut.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sute de oameni au fost bătuți, printre care și profesori și studenți.

Marin Stoica, astăzi în vârstă de 65 de ani, se îndrepta spre serviciu cînd a fost luat de pe stradă, privat de libertate și bătut.

S-a trezit a doua zi, la spital, unde cineva l-a sfătuit să dispară, ca să nu fie arestat.

10 ani mai tîrziu avea să depună plîngere la CEDO, unde a avut cîștig de cauză.

Pe 15 iunie, la Romexpo, președintele Ion Iliescu le mulțumea minerilor pentru acțiunea lor “vitejească, prin care au salvat democrația din România”:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ion Iliescu spunea într-un interviu ulterior că nici el, nici minerii nu au vreo vină pentru evenimentele din 13-15 iunie.

La aflarea veștii că Parchetul General redeschide dosarul Mineriadei, Ion Iliescu a spus că oricine e liber să analizeze și să comenteze evenimentele din iunie 1990.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS