1500 de gene ca să îmbătrâneşti

Genele asociate apariţiei ridurilor au fost descoperite de cercetătorii americani. Aceştia încercau să înţeleagă de ce anumite persoane îmbătrânesc frumos.

Aşa au fost descoperite 1.500 de gene distincte care determină durata de timp care trece până când o persoană începe să facă riduri.

Din cele 25.000 de gene umane pe care le-au identificat până în prezent, oamenii de ştiinţă au descoperit 1.500 de gene cu un rol vital în îmbătrânirea pielii.

Pielea îmbătrâneşte în opt etape diferite, fiecare dintre acestea fiind controlate de un anumit grup de gene.

Cercetătorii susţin că unul dintre cei mai importanţi factori este hidratarea – modul în care pielea colectează şi păstrează umezeală, folosind molecule care reţin apa la nivelul ei.

Pe măsură ce pielea îmbătrâneşte, genele care controlează acest proces devin mai puţin active, iar pielea reţine mai puţină umezeală, fenomenul conducând la apariţia ridurilor.

În opinia cercetătorilor americani, în acest proces sunt implicate până la 700 de gene.

Un alt factor care duce la îmbătrânirea pielii implică producţia de colagen, o proteină folosită pentru construcţia structurii de bază a pielii.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, genele care degradează colagenul devin hiperactive, determinând apariţia ridurilor.

Potrivit cercetătorilor, 40 de gene sunt implicate în degradarea colagenului.

În apariţia inflamaţiilor cutanate sunt implicate 400 de gene, iar un alt grup de gene influenţează modul în care pielea umană reacţionează la expunerea solară.