Confidenţialitate

15 septembrie, ziua internațională a democrației

An de an, din 2008 încoace, la 15 septembrie, comunitatea internațională celebrează democrația, o valoare universală, adesea greu încercată, bazată pe voința liber exprimată a oamenilor de a participa fără zădărnicire în toate aspectele vieții lor.

Iniţiativa acestei sărbători a aparţinut unui grup de 8 state, între care și România.

Organizaţia Națiunilor Unite invită toate țările membre să organizeze evenimente pentru promovarea și protejarea valorilor universale ale democrației.

Ziua reprezintă un prilej pentru un noi angajamente de respectare a statului de drept și a drepturilor fundamentale ale omului.

Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că România a susţinut, după 1989, necesitatea implicării tuturor statelor în consolidarea proceselor democratice în lume, atât direct, cât şi prin intermediul Organizaţiei Naţiunilor Unite sau al altor organizaţii internaţionale sau iniţiative globale, precum Comunitatea Democraţiilor.

“De asemenea, România a evidenţiat în mod constant importanţa legăturii dintre democraţie, respectarea drepturilor omului şi promovarea principiilor statului de drept. Consecventă acestei poziţii, România a promovat cu succes o iniţiativă la Consiliul Drepturilor Omului care se concretizează în acest an prin organizarea primei ediţii a ‘Forumului pentru drepturile omului, democraţie şi statul de drept’, care va avea loc la Geneva, în perioada 21 – 22 noiembrie. Cu acest prilej, reprezentanţi ai guvernelor statelor membre ONU, ai societăţii civile, mediilor academice şi mass-media vor dezbate, în cadrul unui dialog interactiv, tema ‘Extinderea spaţiului democratic. Rolul tinerilor în procesul de decizie publică'”, precizează MAE.