Confidenţialitate

15 ianuarie, ziua Wikipedia

La 15 ianuarie 2001, apărea Wikipedia, enciclopedia online la ale cărei articole poate contribui oricine.

Proiectul Wikipedia în limba română a pornit pe data de 15 iulie 2003, și în prezent are 373.785 de articole.

În septembrie 2003, Wikipedia ajunsese să numere, la nivel internațional, 300.000 de articole în cele 40 de limbi în care era disponibil proiectul, o creștere spectaculoasă față de doar 137.000 de articole și 22 de limbi în ianuarie 2003.

Proiectul a fost fondat de antreprenorul internet Jimmy Wales și filozoful Larry Sanger în ianuarie 2001. Bomis (bomis.com), un portal web al lui Wales, a oferit suport financiar pentru Wikipedia și celelalte proiecte Wikimedia.

Larry Sanger a condus Wikipedia în primul an ca editor angajat permanent. De atunci Wikipedia a fost condusă pe bază de consens folosind politici rafinate de-a lungul timpului de diverșii contribuitori.

Jimmy Wales atribuie succesul Wikipedia prezenței unui grup puternic de bază de contribuitori cu educație din întreaga lume care împreună mențin “standardele comunității” în privința comportamentului, calității și neutralității.

“Toți participanții consultă în mod curent pagina de Modificări recente, își editează materialele unii altora în mod constant. Pare surprinzător că totul merge foarte bine, dar așa este”, consideră Jimmy Wales.

Potrivit reprezentaților poriectului, în versiunea în engleză a Wikipedia mai puțin de 100 de articole sunt sub semnul întrebării în privința obiectivității în mod oficial.

Tot conținutul Wikimedia este acoperit de licența GNU Free Documentation License (“Licența GNU pentru Documentație Liberă”). Această licență asigură dreptul oricui de a folosi conținutul Wikipedia în orice fel doresc, chiar și comercial, cu singurele condiții de a da mai departe acest drept în versiunile pe care le distribuie și de a credita contribuitorii proiectului respectiv Wikimedia ca sursă.

Având în vedere modificările făcute în fiecare minut al oricărei zile pe Wikipedia și celelalte proiecte înfrățite este imposibil de prevăzut unde vor ajunge acestea peste un an.

Mulțumită Licenței GNU pentru Documentație Liberă, un singur lucru este sigur: toate materialele vor rămâne libere.

Cele mai multe date, peste 1.000.000 de articole, se găsesc în limbile engleză, rusă, germană, franceză, italiană și spaniolă.