Confidenţialitate

Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități

Pe 3 decembrie este marcată Ziua internațională a persoanelor cu dizabilități. Potrivit estimărilor, la nivel mondial, un om din şapte trăiește cu o formă de dizabilitate. 100.000 de copii se află în această situaţie, fiind mult mai vulnerabili în fața actelor de violență decât cei sănătoși.

Aproximativ un miliard de persoane cu dizabilităţi din toată lumea se izbesc de numeroase bariere în calea incluziunii în multe aspecte-cheie din societate. Rezultatul este acela că persoanele cu dizabilităţi nu beneficiază, în acelaşi mod cu ceilalţi, de acces la domenii precum transporturi, educaţie sau participare socială şi politică.

ONU atrage atenţia că este foarte important să conştientizăm că dizabilitatea este parte a condiţiei umane şi că toţi ne naştem sau dobândim dizabilităţi mai mult sau mai puţin grave în timpul vieţii. Precizarea este făcută în contextul, în care imaginea în societate a persoanelor cu dizabilităţi este adesea rezultatul prejudecăţilor, al stigmatizării şi al discriminării.

În aceste condiţii, se consideră că prin acordarea de drepturi persoanelor cu probleme, se creează oportunităţi reale pentru această categorie care îşi poate astfel consolida propriile capacităţi şi îşi poate fixa singură priorităţile.

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu handicap (1983-1992).