Confidenţialitate

Ziua Internațională a Ghidului de Turism

Din 1990, Ziua Internaţională a Ghidului de Turism este sărbătorită an de an pe data de 21 februarie, la inițiativa WFTGA (Federația Mondială a Asociațiilor de Ghizi de Turism).

Pe parcursul acestei zile, în mai multe locuri din lume au loc vizite gratuite oferite de către ghizii locali autorizați cu scopul de a se face cunoscuți publicului.

Legea din România spune că “ghidul de turism este persoana care, în baza certificatului de calificare și a atestatului, poate asigura desfășurarea în bune condiții a programelor turistice“. Chiar dacă această ocupație nu este una nouă, mulți percep ghizii de turism doar ca pe niște însoțituri ai grupurilor în excursii sau vacanțe, când în realitate rolul lor este unul mult mai complex.

În perioada 19-22 februarie 2016 se desfășoară la Oradea cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale a Ghizilor de Turism din România cu tema: „Turismul sustenabil și ghizii de turism”.

Cum Organizația Mondială a Turismului a proclamat 2017 ca fiind Anul Internațional pentru Turismul Sustenabil pentru Dezvoltare, organizatorii din România au decis să se alinieze inițiativei prin organizarea evenimentului din acest an privind rolul ghidului de turism în dezvoltarea durabilă a destinațiilor. Conferința ghizilor de la Oradea este organizată de Alina Giurgiu,membru fondator Asociația ghizilor Banat Crișana, cu susțierea celor 12 asociații de ghizi la nivel național.

Prima Conferința Națională a Ghizilor de Turism din România a avut loc pe 16 ianuarie 2016, când 135 de ghizi de turism din 28 de orașe ale României s-au adunat pentru prima dată la un eveniment în care au dezbătut probleme din turism la un loc cu reprezentanți din instituții guvernamentale, asociații ale agențiilor de turism, consultanți specializați și asociații ale ghizilor și școli de ghizi.