Confidenţialitate

Universitatea-fantomă: Cum poți deveni licențiat în finanțe sau drept cu câteva sute de euro pe an

O universitate fantomă din București eliberează diplome pe bandă rulantă, fără ca acestea să fie recunoscute.

Vorbim de Universitatea Tehnoeconomia Europeană care funcționează fără autorizație, dar care nu duce lipsă de studenți.

Tinerii dau câteva sute de euro pe an pentru a constata apoi că diplomele în drept sau economie, obținute extrem de ușor, nu le sunt recunoscute nicăieri.

Chiar dacă autoritățile știu de existența universității-fantomă nu pot face nimic pentru că…legea nu le permite.

Universitatea Tehnoeconomia Europeană are sediul pe strada Părintele Galeriu, sector 2, București.

Chiar dacă în ultimii 25 de ani a funcționat fără autorizație, instituția a eliberat diplome pe bandă rulantă.

Practic, oricine putea deveni licențiat în drept, finanțe sau turism.

Subiectele de la examene erau trimise prin email, iar prezentarea de pe site-ul universității confirmă acest lucru: învățământ la distanță, fără frecvență, prin corespondență.

tehnoeconomia-europeana

Autoritățile cunosc problema, dar ridică din umeri. Anton Hadăr este membru al Agenției de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) spune că legea nu permite închiderea imediată a universităților care funcționează ilegal.

Funcționează ca un simplu SRL care mai dă și diplome. Aici avem mari probleme: legislația este una șchioapă, este una făcută cu picioarele, mai puțin cu capul și nu permite închiderea unei universități imediat ce se constată că ea funcționează ilegal”, a declarat, pentru Europa FM, Anton Hadăr.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Universitatea își vede, așadar, de treabă și încă mai face înscrieri. Reporterul Europa FM –  Ciprian Ioana – a sunat la secretariatul universității și a pretins că vrea să devină student la Drept.

”Aveți nevoie de cerere de înscriere tipizată – o luați de la noi de la secretariat sau o descărcați de pe site, trei poze tip buletin 3/4, diploma de bacalaureat – copie legalizată, certificatul de naștere – copie legalizată.  Taxa este de 330 de euro pe an, achitabilă în 4 rate”, ne-a spus o reprezentantă a Universității, care a spus că ”nu știe despre ce este vorba” atunci când i s-au semnalat articolele din presă referitoare la diplomele nerecunoscute.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Să mai spunem că și statul a angajat persoane cu diplome nerecunoscute.

Acum 4 ani, o angajată a Companiei de Drumuri și Autostrăzi a fost descoperită cu o diplomă în economie, obținută la aceată Universitate. În urma anchetei interne efectuate la acea vreme a fost retrogradată din funcție.