Confidenţialitate

Transilvania autentică: În satul Cund, turiștii se pot caza în case săsești restaurate

Așezările transilvănene au un farmec aparte, lucru care poate fi confirmat de cei care au vizitat Viscri sau Saschiz. Mai puțin cunoscut, dar la fel de frumos este satul Cund. Ascuns între dealuri împădurite, în județul Mureș, satul săsesc se află nu foarte departe de Sighișoara, Mediaș și Târgu Mureș. În Cund, nu trăiesc mai mult de 200 de suflete, iar multe case au fost părăsite. Însă, ușor-ușor, localitatea a început să renască datorită unui cuplu de germani. Ulrike si Jonas Schäfer s-au îndrăgostit de Transilvania și s-au stabilit aici în urmă cu un deceniu. Au început să restaureze case tradiționale săsești și le-au transformat în unități de cazare reunite în complexul Valea Verde. Anul trecut, li s-a alăturat omul de afaceri Dragoș Anastasiu, reprezentantul TUI în România.

 

”Renașterea satului mă preocupă foarte mult. Cât privește restaurarea caselor, mai sunt câteva la care ne uităm, dar vrem mai mult să-i ajutăm pe localnici să le restauraze. Următorul proiect este Biserica Evanghelică din sat, pe care ne-am propus să o renovăm”, afirmă Dragoș Anastasiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La Valea Verde sunt 65-70 de locuri de cazare, unele în case săsești, altele în apartamente moderne. Pe lângă partea de cazare, turiștii pot încerca și bucătăria locală. Jonas Schäfer însuși este bucătarul-șef. Își impresionează oaspeții cu rețete personale, de la iepure la bunătăți din vânat.

 

Mai ales turiștii străini caută genul de acesta de vacanță, în care să se întoarcă la natură și să descopere autenticul. Anul trecut, jumătate dintre vizitatori au fost străini: britanici, germani și austrieci. ”99,9% rămân cu gura căscată când ajung în Transilvania, desemnată de Lonely Planet nr. 1 mondial în 2016. Prințul Charles ne-a făcut un mare bine, dar și filmul Wild Carpathia ne-a făcut publicitate în zona UK”, spune Dragoș Anastasiu.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Cei care vor să descopere întreaga zonă pot da o fugă până în Cetatea Medievală Sighișoara, aflată la 30 de kilometri distanță, sau se pot relaxa la o terasă în centrul vechi al orașului Mediaș. Turiștii care vor să stea câteva zile doar la Valea Verde se pot împrieteni cu caii din herghelia de aici sau, de ce nu?, pot învăța să călărească pe dealurile Transilvaniei.