Confidenţialitate

Top 6 spectacole astronomice în 2016 – GALERIE FOTO

Anul 2016 vine cu o serie de evenimente astronomice spectaculoase, iar unele dintre ele vor putea fi văzute și din România. Printre fenomenele pe care le putem urmări pe cerul țării noastre se numără ploaia de meteori de la începutul lunii mai și trecerea planetei Mercur prin fața Soarelui, trei zile mai târziu, pe 9 mai 2016.

National Geographic a stabilit un top 6 al celor mai importante fenomene astronomice care vor avea loc anul acesta.

Eclipsa totală de Soare, 9 martie 2016

eclipsa soare shutterstock

În primăvara acestui an, Luna va acoperi în totalitate Soarele, iar acest fenomen, cu o durată de patru minute, va fi vizibil în Asia de Sud-Est, din Indonezia și până în partea de vest a Oceanului Pacific.

O eclipsă parțială a Soarelui va putea fi văzută de pe o arie mai extinsă, care include majoritatea teritoriului Asiei, Oceania și Australia

Ploaia de meteori Aquaride Eta, noaptea de 5 spre 6 mai 2016

ploaie de meteori shutterstock

Aquaridele Eta produc aproximativ 10 meteori pe oră. De obicei, în România, cea mai mare intensitate o are în noaptea de 5 spre 6 mai. Punctul radiant va fi constelaţia Vărsător, iar meteorii provin de la Cometa Halley.

Anul acesta, evenimentul va coincide cu Luna Nouă ceea ce înseamnă că cerul va fi suficient de întunecat pentru ca ploaia de meteori să fie vizibilă în adevărata ei splendoare.

Planeta Mercur tranzitează discul Soarelui,  9 mai 2016

Mercur tranziteaz discul Soarelui shutterstock

Dacă vor fi condiţii meteo prielnice, vom putea urmări cum silueta neagră a planetei Mercur va tranzita discul Soarelui, eveniment care are loc aproximativ de 13 ori în 100 de ani.

Ora la care fenomenul va atinge maximul în București va fi 17:57. Ultima dată când un astfel de eveniment a fost vizibil în țara noastră a fost în urmă cu 10 ani, pe 8 noiembrie 2006.

Alinierea planetelor, 23 august 2016

aliniere planetara shutterstock

În noaptea dintre 23 și 24 august, două dintre planetele vizibile cu ochiul liber, Marte și Saturn, alături de Antares, cea mai strălucitoare stea din constelația Scorpionul, vor forma o singură linie verticală. Spectaculos va fi și jocul de culori roșu-portocaliu creat de Marte și Antares, planeta cu tente portocalii.

Conjuncția planetelor Venus – Jupiter, 27 august 2016

conjunctie planetara apus shutterstock

Două dintre cele mai mari planete vor avea o apropiere spectaculoasă, datorită poziţiei lor faţă de Soare, pe 27 august 2016.

Venus și Jupiter pot fi admirate fără echipamente speciale, iar cel mai bun moment pentru a le privi este la apusul Soarelui, deoarece atunci ele vor fi aproape de linia orizontului.

Marte și Nebuloasa Lagună, 28 septembrie 2016

Nebuloasa Lagună shutterstock

Planeta Marte și Nebuloasa Lagună, un imens nor de hidrogen și de praf iluminat de o supergigantă albastră, steaua 9 din Constelația Săgetătorul, vor fi vizibile împreună la sfârșitul lunii septembrie.

Cele două obiecte cerești vor apărea foarte aproape unul de celălalt, astfel vor putea fi cuprinse cu ușurință în câmpul vizual al binoclului sau telescopului. Totodată vor face, cu siguranță, obiectul unor fotografii impresionante.

Foto: Shutterstock