Confidenţialitate

SRI nu a considerat Hexi Pharma un caz de securitate națională

Comisia parlamentară pentru controlul SRI anunţă că la nivelul Serviciului Român de Informații, Hexi Pharma nu a fost considerat un caz de securitate națională.

În răspunsul SRI către comisie se precizează că au fost şi sunt în derulare mai multe cazuri de securitate naţională  în problematica infecţiilor nosocomiale şi intraspitaliceşti, din care au rezultat date şi informaţii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma.

Însă compania în sine și nici reprezentanții Hexi Pharma nu au constituit un caz de securitate națională.

În comunicatul Comisiei parlamentare se precizează că ”prin prisma obiectivelor naţionale de securitate stabilite de Strategia Naţională de Apărare a Ţării, corelat cu Planul Naţional de Priorităţi Informative pe anul 2016, activitatea derulată de Serviciul Român de Informaţii are în vedere, printre alte obiective, şi deficienţele din sistemul naţional de sănătate (în cadrul unui obiectiv specific – prevenirea/contracararea afectării grave a dreptului la ocrotirea sănătăţii).

”Din această perspectivă, precizăm faptul că problematica infecţiilor nosocomiale a reţinut atenţia Serviciului Român de Informaţii în contextul investigării unor deficienţe sistemice în domeniul sănătăţii care favorizau, alături de alte consecinţe negative, şi riscul producerii de astfel de infecţii intraspitaliceşti.”, se arată în comunicat.

De asemenea, ”în activităţile de investigare a ameniţărilor pe care le reprezintă infecţiile nosocomiale, Serviciul Român de Informaţii a obţinut şi valorificat ”un număr semnificativ de date şi informaţii” – aşa cum rezultă din comunicatul de presă anterior al Comisiei, care sintetizează controlul efectuat pe problematica infecţiilor intraspitaliceşti/nosocomiale, în general, şi pe cazul Hexi Pharma, în particular – inclusiv cu privire la ”activităţi ilicite ale mai multor persoane fizice şi entităţi comerciale, printre care şi firma Hexi Pharma, respectiv responsabili din cadrul acesteia”.

Iar informațiile care se refereau la săvârşirea unor fapte penale au fost transmise organelor de urmărire penală, se mai precizează în comunicatul de presă.

De asemenea, comisia a tras și o concluzie, și anume ”la nivelul SRI au fost şi sunt în derulare mai multe cazuri de securitate naţională (operaţiuni informative) în problematica infecţiilor nosocomiale şi intraspitaliceşti, din care au rezultat date şi informaţii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanţi ai acesteia nu au constituit, în sine, «un caz de securitate naţională»”.

În ceea ce priveşte o altă solicitare a Comisiei, respectiv posibilitatea utilizării unui mandat de securitate naţională pentru persoanele implicate, inclusiv pentru Dan Condrea, comisia precizează că ”în activităţile SRI, mandatul de securitate naţională este utilizat proporţional cu gradul de manifestare a ameninţărilor concrete la adresa securităţii naţionale şi în situaţii în care sunt epuizate posibilităţile de documentare prin alte mijloace şi metode specifice activităţii informativ operative.”

Dan Condrea nu a fost filat

Practic, comisia menționează că în scandalul Hexi Pharma, nu au fost întrunite măsurile de supraveghere operativă, adică Dan Condrea nu a fost filat.

”În speţa Hexi Pharma şi în cazul particular al domnului Condrea nu au fost întrunite condiţiile care să fundamenteze juridic o astfel de solicitare, în condiţiile în care o astfel de solicitare implică restrângerea temporară a unor drepturi şi libertăţi fundamentale. În concluzie, în urma Controlului realizat de Comisie, a rezultat că, în cazul Hexi Pharma, nici compania şi nici persoanele menţionate în solicitarea Comisiei nu au făcut obiectul unor mandate de securitate naţională sau măsuri de supraveghere operativă”.

Preşedintele Comisiei parlamentare, Georgian Pop, a declarat, luni, că a declanşat “un control suplimentar” asupra SRI, prin care a solicitat o informare oficială, în scris, dacă instituţia a dispus un filaj asupra lui Dan Condrea.